Élet-Stílus

Dürer óriásmetszetei a Szépművészeti Múzeumban

Első alkalommal csodálhatja meg a magyar közönség a világ legnagyobb fametszetét; a Dürer és kortársai által készített, I. Miksa császár diadalát bemutató monumentális alkotás július 1-től látható a Szépművészeti Múzeumban.

A Művészóriások óriásmetszetei alcímet viselő kiállításról Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a bemutató sajtótájékoztatón elmondta: jó néhány fametszetet külföldről kértek kölcsön, például a bécsi Albertinából és az ugyancsak bécsi Nationalbibliothekből.

A Dór Piramis nevű teremben, kör alakú, bordó paravánokon látható a sokszorosított grafika történetének legnagyobb méretű, mintegy 3,5×3 méteres, 36 lapból összeállított fametszete, I. Miksa császár diadalkapuja, továbbá az 51 méter hosszú, 139 lapból álló fametszetsorozat, amely I. Miksa császár diadalmenete címen vált ismertté – árulta el a részleteket Bodnár Szilvia művészettörténész, a kiállítás kurátora. A diadalkapunak és a diadalmenetnek eddig csupán egy-egy részlete szerepelt magyarországi kiállításokon.

A metszetek október 9-ig láthatók a Szépművészeti Múzeumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik