Élet-Stílus

Egy palack Európa

Amit Liszt pincészet alatt ért a boriszák közvélemény, az tulajdonképpen a Szekszárd Rt. A bő kétszáz hektáros borászat csak része az utóbbinak, ékköve, előretolt éke, zászlóshajója az egyéb, a bornál kevésbé költői agrárius tevékenységekkel is foglalatoskodó vállalatnak.

A Liszt szó a termékpiramis alsó, legszélesebb, olcsó kategóriáját jelenti, tehát egy borcsaládot, nem egy pincészetet. Ezen az emeleten jelentős események történnek, erről adunk hírt a Borpultra támaszkodóknak.

Az alsó polcokon ugye szerény borok szoktak sorakozni, melyekbe a resztlit, a leggyengébb és legnagyobb hozammal termelt gyümölcsöt szokták préselni. Well, tessék beleszaladni a Liszt Cabernet sauvignon 2002-be. Meghökkentő minőség. Szép szín, rubin és feketeség. Tiszta fajtajelleges illat, telt, mégsem túl nagy test. Rendes extrakt, kellemes faktúra, fanyar savak, finom tannin. Kicsit csípős, magas szeszek, gyümölcsös utóíz. A frissesség és a kerekség, az összhang a fő erénye, a szép szín, a szép illat és a szép íz kerek összhangja.

A pohár fenekére tekintve persze kiderül, hogy nem véletlenről van szó. A kategória megemelése tudatos koncepció, a metszéstől (1,5 kilogrammos tőketerhelés) a hosszabb maceráción (héjon áztatás) át az ászkolásig, sőt, a palackos érlelésig végigvitt policy. Ez a príma kis cucc 895 forintba kerül, a borcsalád egyéb tagjai 545-980 forintos ársávban nyomulnak. Nem ehhez vagyunk szokva, instállom úgyse, butykos, lelköm. Az ilyen kategóriájú borok zöme vagy semmilyen, vagy ihatatlan. Fordulat ez valahol, paradigmaváltás, egy palack Európa. Mondjuk a címke szerény, valamint a hátcímkén mókásan másról szól a pár soros angol nyelvű ismertető, mint a magyar, de a belbecs tényleg csúcs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik