Élet-Stílus

Haladékot kapott a Microsoft

Tovább húzódik a Microsoft csatája az unióval. A tét napi 5 millió eurós büntetés.

Szerda este végső próbálkozást tett a Microsoft, hogy meggyőzze az Európai Bizottságot: betartja a tavaly az amerikai vállalatra kivetett antitröszt szabályokat. A bizottság korábban úgy találta, hogy a Microsoft visszaél piaci erőfölényével, de a cég azóta sem fizette ki a kiszabott, rekord összegű, 497 millió eurós bírságot és nem mutatta meg az egyes operációs rendszereinek forráskódjait sem a konkurens vállalatoknak.


Mivel a grémium úgy találta, hogy a cég továbbra sem teljesíti az antitröszt-ellenes elvárásokat, felszólította a társaságot, hogy vesse alá magát a bizottság elvárásainak. Erre májusban június elsejéig adott határidőt. A szoftveróriás szerint azonban minden tekintetben teljesítik az elvárásokat, s ezt egy beadványban – az éjféli határidő előtt pár órával – elő is terjesztették.


Ha a bizottság nem találja megfelelőnek a beadványt, akkor akár napi 5 millió euróra is büntetheti a céget. Ez a redmondi társaság  napi árbevételének 5 százaléka.


A bizottság jelenleg vizsgálja a Microsoft dokumentumait, azonban bármit tett le a cég az asztalra, azt a társaság utolsó ajánlatának tekinti – mondta Neelie Kroes, az unió versenyért felelős biztosa. A beadvány értékelése néhány hetet vesz majd igénybe, ez alatt ágazati szakértők és a cég konkurenseinek véleményét is kikérik – tette hozzá a biztos. A folyamat legkésőbb idén júliusban véget ér.

Egy csata lépései


 2004 március: az EU 497 millió eurós büntetést szabott ki a cégre, valamint kötelezte, hogy nyissa meg operációs rendszerét a konkurensek előtt, valamint dobjon piacra egy lebutított operációs rendszert.


 2004 december: az Európai Bizottság visszautasítja a Microsoft fellebezését


 2005 január: a Microsoft visszalép a további fellebbezésektől


 2005. március: az EU figyelmezteti a céget, megsérti az antitröszt törvényeket


 2005 május: kihirdetik a június elsejei határidőt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik