Élet-Stílus

A CIA hacker-háborút szimulált

Az elmúlt héten a CIA egy „Silent Hunter" névre keresztelt gyakorlatot tartott, amelyben arra kereste a választ, hogy egy összehangolt interneten zajló támadás esetén milyen károkat lennének képesek okozni a hackerek a kormányzati rendszerekben és a fontos objektumokban.

Az AP híradása szerint a három napig tartó cyber-háború szimuláció feltételezett kiindulópontja egy az amerikai intézmények ellen indított koncentrált internetes támadás. Érdekes, hogy az akciót egyáltalán nem titkosították, amit a biztonságtechnikai szakértők úgy értékelnek, hogy a CIA valamilyen szinten azt igyekezett demonstrálni a világ számára, hogy felkészült egy ilyen jellegű támadás elhárítására.

A „Silent Hunter” helyileg Charlottesville-ben, a CIA egyik irodájában kezdődött az elmúlt hét elején és három napig tartott. A „kitalált” ellenség egy nagyobb globalizáció ellenes szervezet volt, amely az egész internetet cyber-háborús övezetté változtatta, a gyakorlat tervei szerint. A szimulációban mintegy 75 kormányzati és magán szervezet vett részt, azzal a céllal, hogy rendszereik védettségéről, biztonsági kockázatairól nyerjenek információkat a szimuláció segítségével.

A szimulációban résztvevő szakértők, informatikusok, nem csak az elhárítás lehetőségeit keresték, hanem a potenciális támadás amerikai infrastruktúrára mért hatásait is megvizsgálták.

A CIA 2001 óta folyamatosan vizsgálja, hogy a terroristák milyen lehetséges eszközöket vethetnek be az Egyesült Államok gazdaságának és intézményeinek megbénítására. A terrorfenyegetés lehetséges eszközei közé sorolt cyber-terrorizmus a biztonságtechnikai szakemberek szerint akár elektronikus „Pearl Harbour” állapotot is okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik