Élet-Stílus

Elektronikus információs szabadságról fogadott el törvényt a kabinet

A kormány szerdai ülésén elfogadta az elektronikus információs szabadságról szóló előterjesztést, amelynek célja az állam működésének átláthatóbbá tétele.

Batiz András kormányszóvivő elmondta: a jogszabály megteremti annak feltételeit, hogy a legfőbb közigazgatási szervek, az önkormányzatok, bíróságok, oktatási és kulturális intézmények, elérhetővé tegyék a világhálón a munkájukkal kapcsolatos információkat.

A törvény hatályba lépését követően az interneten lehet majd hozzáférni a közérdekű adatokhoz, például jogszabálytervezetekhez, a Magyar Közlönyhöz, vagy – anonim módon – bírósági ítéletekhez. Batiz hozzátette: lesz egy közzétételi lista, amely alapján a közigazgatási szervek közzéteszik a tevékenységükre és gazdálkodásukra vonatkozó információkat saját honlapjukon.

Az informatikai minisztérium a böngészés megkönnyítése érdekében egységes adatkezelő rendszert alakít ki. A főbb közigazgatási szervek már 2006. január elsejétől nyilvánossá tesznek információkat. A tervek megvalósítása a szóvivő tájékoztatása szerint jövőre nem igényelnek költségvetési forrásokat, a felkészülés költsége 2007-re mintegy másfél milliárd forintra tehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik