Élet-Stílus

Fallúdzsa: az ostrom ára

Noha a felkelők egyik legfőbb támaszának tartott Fallúdzsa ostroma egyre inkább az amerikaiak tervei szerint alakul, a szövetségesek sikerei veszélyeztetik az ország viszonylagos stabilitását és a januári választások lebonyolítását is.

A Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő városban egész éjjel dörögtek a fegyverek. Az ostrom azután vette kezdetét, hogy a hétvégén rendkívüli állapotot rendelt el az iraki ideiglenes kormány, melynek feje, Ijad Allavi miniszterelnök ultimátumban szólította fel a fallúdzsaiakat, hogy adják ki a lázadókat, akik között a hatóságok szerint ott vannak az al-Kaidát támogató Zarkavi fegyveresei is.

Hajnal hadművelet

Az amerikai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint mintegy 12 000 amerikai és iraki katona vesz részt a hadműveletben. Órákkal az irakiak által “Hajnal hadműveletnek”, az amerikaiak által pedig “Phantom Fury” névvel illetett offenzíva megkezdése után amerikai harckocsik és Humvee páncélozott harci járművek vonultak be a város északkeleti Aszkari negyedébe. A város délnyugati részén az amerikai katonák lassan haladtak előre a Dzsolan negyed felé, ahol a szunnita fegyveresek elbarikádozták magukat. Az amerikai erők a vártnál gyengébb ellenállásba ütköztek a negyedben, a folyamatos légi és tüzérségi támadás dacára “minimális járulékos veszteségről” számoltak be.


Fallúdzsa: az ostrom ára 1

Fotó: AP

Az amerikai tengerészgyalogosok által előző nap elfoglalt fallúdzsai vasútállomásra kedd hajnalban heves tűzpárbajt követően bevonultak az iraki kormánycsapatok. Az amerikai katonák pirkadatkor megkezdték házról házra átfésülni a várost, amelyet a házaikban menedéket keresett helyi lakosok beszámolója szerint folyamatosan robbanások ráznak meg. Ugyancsak helyi lakosok közölték, hogy az amerikai bombázásban megsemmisült egy klinika Fallúdzsa belvárosában. Az épület összeomlásakor az egészségügyi személyzet több tagja és számos beteg életét vesztette.

Arról hallani, hogy 200 ezer ember hagyta el Fallúdzsa városát – egy várost, amelynek 250 ezer fős a lakossága. A BBC tudósítója elmondta, ő maga is látott civilek egy hatalmas csoportját menekülni reggel, fehér zászlókat lengettek.

A győzelem ára

Muzulmán vallási vezetők eközben felszólították az iraki biztonsági erőket, ne vegyenek részt az amerikai erők oldalán Fallúdzsa ostromában. Órákkal a támadás megkezdése előtt az egyes fallúdzsai felkelőkkel kapcsolatban álló Muzulmán Papok Egyesülete szólította fel az iraki katonákat, hogy ne vegyenek részt az amerikai irányítású hadműveletben. “Felszólítjuk az iraki erőket, a Nemzeti Gárdát és a többieket, akik többségükben muzulmánok, óvakodjanak elkövetni azt a súlyos hibát, hogy olyan erők zászlaja alatt szállnak meg iraki városokat, amelyek nem tisztelnek sem vallást, sem emberi jogokat” – áll a szervezet közleményében.







Powell telefonon tájékoztat

Colin Powell amerikai külügyminiszter hétfőn több külföldi kollégáját felhívta telefonon, hogy tájékoztassa őket az iraki Fallúdzsa elleni támadás okairól, és megígérte, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy megkíméljék a polgári személyek életét – közölte az amerikai külügyminisztérium. Az amerikai külügyek irányítója Wlodzimierz Cimoszewicz lengyel, Ahmed Abul Geit egyiptomi, Hani Mulki jordániai, Abdullah Gül török és Szaúd el-Fejszál szaúdi külügyminiszterrel tárgyalt telefonon – közölte Richard Boucher külügyi szóvivő.

A szunnita szervezet, amely részt vett az Irakban elrabolt külföldi túszok kiszabadításáról folyó tárgyalásokban, kilátásba helyezte, hogy bojkottálják a tárgyalásokat, ha a szunnita város ostrom alá kerül. A szunnita vallási vezetők felhívásához a radikális síita hitszónok, Muktada asz-Szadr is csatlakozott. “Felszólítottuk az iraki Nemzeti Gárdát, a hadsereget és a rendőrséget, ne vegyenek részt a megszálló erőkkel a Fallúdzsa elleni támadásban” – közölte Szadr szóvivője. Elítéljük ezt a támadást, amely tovább rontja a biztonságot Irakban – tette hozzá.

Az iraki szunnita Iszlám Párt, a Muzulmán Testvériség utódpártja pedig kedden azzal fenyegetőzött, hogy kivonul a kormányból, ha folytatódik Fallúdzsa ostroma. “Kérjük a kormányt, függessze fel a Fallúdzsa elleni támadást, térjen vissza a tárgyalóasztalhoz és válassza a válság békés rendezését a katonai megoldás helyett” – közölte Ijád Szamarraj, a párt szóvivője. “Találkozót kértünk keddre Ijád Allávi kormányfővel, hogy ismertessük vele az álláspontunkat. Ennek a találkozónak a fényében döntjük el, maradunk-e a kormányban, vagy távozunk” – tette hozzá Ijád Szamarraj.







Magyarok – meddig?
A kormányfő szerint a magyar katonáknak a választások idején még Irakban kell lenniük, s nem szabad megfutamodniuk – Gyurcsány Ferenc egy kedd reggeli rádióinterjúban több vonatkozásban is a felelős politizálás fontosságát hangsúlyozta. “Nem megfutamodni kell Irakból, hanem tisztességgel hazajönni. Ehhez pedig az kell, hogy amit vállaltunk, hogy a demokratikus rendezés legfontosabb feltételeinek számító demokratikus választásokon még ott leszünk, azt meg kell tenni. Aki ezt megelőzően jön haza, az felelőtlenül politizál” – mutatott rá a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában a miniszterelnök. Mint ismeretes, a Fidesz nem támogatja a magyar katonák mandátumának meghosszabbításáról szóló javaslatot, melynek elfogadásához az országgyűlés kétharmados támogatása szükséges. Ennek hiányában december 31-éig tart a magyar katonák megbízatása.

Általános mozgósítás

Egy iraki szélsőséges csoport hétfőn egy internetes honlapon Fallúdzsa ostroma miatt bosszúból kormányépületek, nagykövetségek, szállodák és más célpontok elleni támadásra szólította fel a fegyvereseit. “Minden harcosnak, hősöknek: legyetek készen egy általános mozgósításra, amint valamennyi csoport megkapja a célpontját, amelyben megállapodunk” – áll a több külföldi elrablásáért és meggyilkolásáért felelős Iraki Iszlám Hadsereg közleményében, amelynek hitelességét nem sikerült megállapítani.

A közleményben a célpontok között a védelmi, belügy-, pénzügy- és az olajügyi minisztérium, a Köztársasági Palota, a bagdadi repülőtérre vezető út, nagykövetségek és a fontosabb szállodák szerepelnek. 

A Fallúdzsa elleni támadás a legkevésbé ártalmas választás annak érdekében, hogy biztonságot teremtsenek a lázadók kezén lévő városban lévő polgári személyek számára – közölte helyi idő szerint hétfőn Szamir Sákir Mahmúd Szumajdaje, Irak állandó ENSZ-képviselője Kofi Annannal, a világszervezet főtitkárával.

Annan előzőleg figyelmeztette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Irakot, hogy Fallúdzsa esetleges ostroma azzal a kockázattal járna, hogy megosztaná az iraki népet és veszélyeztetné a januári választásokat. Az ENSZ-illetékesek különösen attól tartanak, hogy a Bagdadtól 50 kilométerre lévő város elleni nagyszabású támadás miatt a szunnita muzulmánok bojkottálnák a választásokat és aláaknáznák az etnikailag és vallásilag amúgy is megosztott ország stabilitásának megteremtésére irányuló erőfeszítéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik