Élet-Stílus

UTAZÁS – bajai buli a hal jegyében

Három vidám, s remélhetőleg felhőtlen nap Baján. Ráadásul ingyen, hiszen szállást úgy sem találnánk. Az étkezésre meg az ÁNTSZ miatt nem költhetünk, ellenben jó kilátásunk van baráti meghívásokra, s természetesen jó sok halra.

Szem nem marad szárazon, amikor a hagyományos Bajai Halászléfőző Népünnepély fénypontjaként egyszerre alágyújtanak két-háromezer bográcsnak. Nagy szerencse, tegyük hozzá, hogy a bajai halászlé nem az ország nagyobbik részén szokásos alaplére épül. Baján nincs passzírozás, nem főzik, forralják a levet, míg csak a halhús le nem válik a csontokról, ehelyett határozottan, mondhatni férfiasan, s legfőképpen gyorsan megfőzik a cuccot. Az ominózus negyedórában így is vágni lehet a füstöt a bajai Szentháromság téren és környékén.


 A július 12-i bajai program:

18.00-18.15 Ünnepélyes tűzgyújtás
18.00-19.00 Halászléfőzés, kóstolás
19.00-20.00 Vacsora meghívott vendégekkel, barátokkal
20.00-24.00 Színpadi programok
24.00-00.30 Zenés tűzijáték a Sugovica felett

Ha rokon nincs, a barát is jó


A tüzek kihunytát követően baráti hangulatú, családias vacsorálás/mulatozás veszi kezdetét. Vendéglátásról ugyanis nem beszélhetünk, mert a helyi ÁNTSZ hagyományosan nem engedélyezi a népünnepélyen készített hallé árusítását. A piac kizárása egyúttal az elidegenedés lehetőségét is minimálisra csökkenti. Így aztán azok a vendégek, akik nem bajaiak, továbbá bajai rokonsággal sem rendelkeznek, hamarosan számos bajai barátra tehetnek szert, s több asztalnál is inspiciálhatják a halászlé fővárosának mértékadó ételét – a Baja-Hajós borvidék tájjellegű italairól már nem is beszélve.

A bajai halászléfőzés legnehezebb pontja a szállásszerzés. Ez gyakorlatilag reménytelen. A főzés hétvégéjére évekre előre foglaltak a város szállodái, panziói. De még a környékbeli nyaralók is. Sőt, a bajai családi házak és azok sátorverésre alkalmas udvarai is. A szálláskérdésen már csak azért sem érdemes aggódni, mert úgy sem lehet aludni ezen a hétvégén a városban és környékén. De nem is érdemes.


Kis éji streetball a Petőfi-szigeten

 Híres hal(ÁSZ)lék

A Tisza mentén leghíresebb a szegedi halászlé. Jellegzetessége, hogy többfajta halból készítik. A kisebb halakat, fejet, farkat miután megfőtt, „áttörik”, azaz átnyomkodják egy szűrőn. Az alaplébe ezután főzik bele a halhúst. A Duna menti, bajai halászlét máshogy készítik. Itt a halhúst nem paszírozzák át, viszont tésztát (úgynevezett gyufatésztát) főznek bele. Az Alduna vidékének halászléje eléggé eltér a megszokottól, arrafelé ugyanis zöldséget, babérlevelet is raknak bele. A balatoni halászlében fontos szerepet játszanak az apróhalak, például a keszeg. A tóparton is alaplé készítéssel kezdődik a főzés, természetesen tészta nélkül. 

A pénteken érkezőknek tuti tipp az éjszakai streetball-fesztivál a bajai Petőfi-szigeten, egyrészt ezzel megoldódik az első napi szállás, másfelől a hely szellemével való ismerkedés így teljes, hiszen Baja, ha a honi kosárlabdázásnak nem is fővárosa, de legalábbis egyik komoly székhelye. Bajaiak a megmondhatói, hogy a város egykori jelentős kosárlabdázóinak felsorolásához sem elég egyetlen esti borozgatás. A szombat délelőtti programlehetőségek közül a helybéliek szerint a Hajós-Bátmonostor-Nemesnádudvar háromszög borospincéinek végiglátogatása ajánlható. A szombat délutáni elhelyezkedésre, s egyúttal a főzőhely megközelítésére legalkalmasabb a Sugovica partja, az este és az éjszaka – s egy újabb szállás kérdése – pedig megoldódik a bajai Szentháromság téren. Itt lehet mulatozni kivilágos virradatig.


Bezdáni kitérő

 Egyszerűen nagyszerű

A bajai halászlé lényege: végy egy kiló halat, egy fej hagymát, egy liter vizet, egy púpozott kanál pirospaprikát, vagy ezek egyszerű többszörösét. Kell még némi só, cseresznyepaprika és persze a bajai házitészta.  


A mulatság másnapján a legrutinosabb halléfőzők a dávodi gyógyfürdőbe szoktak elvonulni. Innen aztán vasárnap déltájt az igazán nagyok még átugranak a szerb-montenegrói határvidéken, a túloldalon fekvő Bezdánba. Hogy minek is? Hát halat enni, természetesen. Mert a legjobb dunai halas hely – legalábbis a Fekete erdő és a Fekete-tenger közti folyószakaszon – épp itt Bezdánban található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik