Dekor

Újragondolt adventi koszorúk

A hagyományos mellett egyedi megoldásokkal tehetjük mutatóssá az ünnepi asztalt.

Idén december 3-ikára esik advent első vasárnapja, amikor meggyújtják az első adventi gyertyát. A legtöbben a karácsony előtti időszakban beszereznek egy adventi koszorút, hiszen az minden virágboltban és a piacokon is kapható, akinek viszont van egy kis ideje és kedve, könnyen és egyszerűen készíthet otthon saját, egyedi koszorút.

Az adventi koszorú története

Advent a karácsonyt megelőző négy hetes időszak, a meghitt készülődés, várakozás jegyében telik. Eredete a 4. századig nyúlik vissza. Számos jelkép, szokás, hagyomány kapcsolódik hozzá. Az adventi koszorú készítésének hagyománya csupán a 19–20. század környékén terjedt el. Az első koszorú 1839-ben készült egy szekérkerékből, 23 gyertyával díszítve, Johann H. Wichern német evangélikus lelkész állította. A lelkész minden nap egyel több gyertyát gyújtott meg az ünnepre való készülődés jegyében, a fény növekedésének jelképeként. A mai adventi koszorúk általában kör alakúak, fenyőágból készülnek és négy gyertyával vannak díszítve. Minden adventi vasárnapon eggyel több gyertyát gyújtanak meg. A katolikus egyház szokásai szerint három gyertya színe lila, eggyé rózsaszín. A lila szín a bűnbánat jelképe, a rózsaszín pedig a közelgő örömünnepet szimbolizálja.

Az adventi koszorút nem csak hagyományos módon lehet elkészíteni, számos modern megoldás létezik. Gyakran például csak egy szebb tálcára sorakoztatnak négy, különböző méretű gyertyát, és azt díszítik körbe termésekkel, ágakkal, szalagokkal, az ötletek tárháza azonban kifogyhatatlan.

Mi a Balassagyarmaton élő Homolya-Sárvári Mariann kreatív megoldásaival nyújtunk inspirációt az adventi koszorú készítéséhez mindazoknak, akik kedvet kapnak az elkészítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik