Dekor

2017 trendje a fejjel lefelé lógatott karácsonyfa

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fejjel lefelé lógó karácsonyfák, de ha azt hittük, hogy ez egy modern, helytakarékos formája a hagyományos módszernek, akkor tévedtünk. A mennyezetről lelógó karácsonyfák évszázados múltra tekintenek vissza Közép- és Kelet-Európában, írja a thespruce.com.

Feldíszített karácsonyfákról az 1500-as években készültek először feljegyzések a litván fővárosban, Rigában. Akkoriban még az édenkert szimbólumának tartották a karácsonyfákat, amiket főként ételekkel és virágokkal dekoráltak a bőség jegyében.

A fejjel lefelé függesztett karácsonyfák a szláv népcsoportok, így a lengyelek, a szlovákok és az ukránok körében népszerűek, történetük pedig a középkorban kezdődött, amikor a fenyők még a szentháromságot jelképezték. Most, hogy a karácsonyfák a csúcs felé mutatnak, egyesek szerint a lefelé lógó fa tiszteletlenség és szentségtörés.

Pedig a lengyel Szilézia, Podhale és Sącz régiójában és Krakkó környékén a mai napig sokan lógatnak le fát a plafonról a ház központi helyén, és ugyanazon növény ágaival díszítik az ajtókat és a falakat.

A fordított karácsonyfákat általában gyümölcsökkel, diófélékkel, szalmával, színes papírba csomagolt édességekkel és aranyozott fenyőtobozokkal teszik hangulatossá. Gyakran előfordul, hogy az ebédlőasztal fölött lóg a fa, de nem egészen szentestéig.

Krakkónál inkább almát, körtét, mogyorót és mézeskalácsot használnak a díszítéshez, az édességekhez pedig karácsonyig nem nyúlhatnak hozzá a gyermekek.

A lengyelek szerint a fordított karácsonyfák egyik nagy előnye, hogy a kisgyerekek nem férnek hozzá a legtöbb díszhez, és így kárt sem tudnak tenni magukban. Sőt, az ajándékok is kényelmesebben elférnek alatta és a háziállatok sem ütköznek bele.

Akár tetszik, akár nem, az bizonyos, hogy idén egyre több bevásárlóközpontban és otthonban ütközhetünk majd bele az idei év egyik legfelkapottabb karácsonyi trendjébe.

Egy GYÜMÖLCS lett az új karácsonyfa
Új őrület ütötte fel a fejét. A fenyőfának annyi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik