Belföld

Pirított királyrákkal és ginnel párolt lazaccal várták Orbánt a Harcosok Klubjában

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Kommunikációs Fõosztály
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Kommunikációs Fõosztály

Míg a talpasoknak legfeljebb popcorn jutott a Harcosok Klubja nyitórendezvényén a BOK-csarnokban (vagy mehettek a fizetős büfébe), addig a miniszterelnöki VIP-ben pirított királyrákot, kaprosuborka-gélt, ginnel pácolt lazacszeleteket, szezámmagos wakame salátát szolgáltak fel többek között Orbán Viktornak és a legközelebbi embereinek – derült ki egy kiszivárgott dokumentumból, amelyet Tordai Bence független képviselő tett közzé. Az is szerepel benne a megjegyzéseknél, hogy a gyömbérteáról is gondoskodni kell a miniszterelnöki bekészítésnél, illetve hogy a Terrorelhárítási Központ emberei a rendezvény előtt ellenőrzik az ételeket.

„Orbánék már a kezdet kezdetén hazudtak a harcosok számáról: a tízezresnek mondott tömeg valójában 5000–6000 fős volt – ekkora létszámra kértek catering-ajánlatot a fideszesek” – jegyezte meg Tordai.

A teljes catering költsége, amelynek nagy részét a stáb etetése és a harcosok popcornja tett ki: 8 709 038 forint volt. Ebből a miniszterelnöki VIP bekészítés bruttó ára 20 ezer forint volt fejenként (és 10 fő részesült belőle), míg a színpad mögötti bekészítés 6337 forintra jött ki fejenként.

Tordai emlékeztetett arra, mekkora botrányt csinált a Fidesz 2003-ban, amikor egy kihelyezett kormányülésen mandulával töltött angolnát és pácolt fogasfilét szolgáltak fel Medgyessy Péteréknek. Ez a söjtöri lakoma néven vonult be a történelembe, a százfős ebéd 734 ezer forintot tett ki, ami ma nem tűnik soknak, de akkor azért jóval olcsóbban is ki lehetett volna hozni az étkezést. A Fidesz ezért urizálással vádolta az akkori kormányt, és luxusbaloldalnak nevezte ellenfelét, ami a magángépekről és luxusjachtokról letekintve mára eléggé megmosolyogtató. Kovács László külügyminiszter mindenesetre később úgy fogalmazott: „Hiba volt a fővárosból, drágán hozatni az ételt. (…) Két pár virsli egy kis mustárral és tormával, és egy szelet barna kenyérrel elegendő lett volna.”

Tordai korábban arról írt, hogy a rendezvényt szervező cég 7,5 millió forint kedvezménnyel bérelte ki az állami tulajdonú csarnokot. A képviselő a 444-nek azt mondta, a cateringszolgáltatásra ugyanaz a vállalkozás szerződött le, amelyik fél áron kibérelte a BOK-csarnokot. Igaz, nagy mozgástér ebben nem volt, mivel a megnevezett gasztronómiai kft. kizárólagos szolgáltató a Nemzeti Sportügynökség tulajdonában lévő helyszínen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik