Belföld

„A legnagyobb szamárságok egyike” – mondja Rainer M. János arról, hogy a ’56-os forradalom célja a béketárgyalás lett volna

Ez a legnagyobb szamárságok egyike. A forradalmárok a szovjet csapatok azonnal kivonását követelték, utána pedig kilépést a Varsói Szerződésből és a semlegesség deklarálását. A forradalom kitörésének napján Gerő Ernő, a párt első titkára kérte a szovjet csapatok beavatkozását, majd a később miniszterelnökké kinevezett Nagy Imre hirdetett tűzszünetet. Semmiféle béketárgyalásról nem volt szó, a céljuk az volt, hogy menjenek ki az oroszok. Teljes képtelenség az egész.

– állítja Rainer M. János, az ’56-os forradalom talán legismertebb szakértője arra a kérdésre a 444.hu interjújában, hogy tényleg igaz-e, ahogy fideszes politikusok mondják, hogy az ’56 forradalom célja a szovjetekkel való béketárgyalás lett volna.

Megkérdezték Orbán Balázs híressé vált gondolatmenetéről, hogy ti. Magyarország épp ’56 miatt nem állna ellen egy orosz támadásnak.

Félelmetesen ismerős dolgok ezek. 1957-ben születtem, sokszor hallottam ezt a kádárizmus időszakában. Rögtön ötvenhat után megszületett ez a narratíva: értelmetlen „hőbörgők” csinálták a forradalmat, „szél ellen nem lehet”, nem kellett volna, az egész semmire nem volt jó. A kádárista elit a hatalmi centrum nagyon örült ennek a lemondó, önfelmentő, önsajnáló, erkölcsi szempontból mélységesen igazságtalan ítéletnek. Ma ez olyan, mintha Orbán Balázs nagypapájának generációja szólalt volna meg a kádárizmus mélyéről.

Általánosságban pedig állítja: „Ennyire kendőzetlenül az aktuálpolitikai érveléshez még soha nem használták ötvenhatot, mint az elmúlt másfél évtizedben, annak is különösen a második felében.”

Hozzáteszi:

A fideszes politikusok mostani kiszólásai csak szánalmas, ügyetlen, cinikus, nemtörődöm erőlködések, amik mögött semmiféle meggondolás, politikai ideológia nincs. Ördögöt! Arról van szó, hogy az éppen aktuális irányvonalat kell magyarázni, amihez minden eszköz megengedett. Ha nem válik be, akkor eldobjuk, mintha mi sem történt volna. A rendszer ideológiailag kiüresedett, saját hatalma megtartása, politikai céljainak retorikai, propagandisztikus igazolása érdekli csupán.

Kapcsolódó
Orbán Balázs mérgező szavai: nincs elvarrva az ’56-os botrány, veszít rajta a NER, sokat kell még magyarázkodni
Próbálták, de nem tudták hatástalanítani Orbán Balázs mondatait. László Róbert elemző szerint a Fidesz jó eséllyel elvesztette 1956 ügyét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik