Élő Belföld

Megkérdezték Gulyás Gergelyt, hogy megigazította-e már nyilvánosan a péniszét

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztat a legfrissebb kormánydöntésekről.

Gulyás nem tudja, hogy lettek volna diplomáciai következményei annak, hogy az oroszok kiforgatták Szijjártó szavait

Orosz állami hírügynökségnek nyilatkozott Szijjártó a szentpétervári útja során, majd azt mondta, kiforgatták a szavait a NATO-ról és a háborúról tett nyilatkozatát: lettek-e ennek diplomáciai következményei? – kérdezte a 24.hu. Gulyás szerint a miniszter úr egyértelművé tette, hogy kiforgatták a szavait, mindenki számára elérhető a pontosítás. A német nagykövetet behívatta Szijjártó egy beszéd miatt, ilyesmi most felmerült-e? Gulyás szerint a két ügy nem összehasonlítható: Szijjártót egy újság idézte pontatlanul, a német nagykövet pedig a belpolitikába akart beavatkozni.

Orbán Áron kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban Gulyás cáfolta, hogy az a karmelitában készült volna. A miniszterelnök öccsének állításairól azt mondta, nem látja, hogy lenne valóságalapjuk.

Gulyás nem akarta minősíteni Lázár Facebook-posztját

Jó, hogy Magyarországnak nem segítettek ’56-ban, mert mi is úgy jártunk volna, mint az ukránok – mondta a Szuverenitásvédelmi Hivatal kutatója. Gulyás ezzel nem ért egyet, mert szerinte az lett volna jó, ha megszabadulunk a szovjet rabigától. Gulyás nem gondolja, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak újabb hatáskörökre lenne szüksége. Erről jelenleg nincs előterjesztés, hiába beszélt arról Tuzson Bence, hogy nem biztos, hogy elegendő a hivatal jogköre.

HÉV-ügy: Gulyás szerint zajlik a tervezés, de kétségtelen, hogy új szerelvényekre van szükség. Lázár éles hangú, Vitézynek címzett posztjáról kérdezik Gulyást: szerinte abszurd, hogy a szövegnek antiszemita felhangja lenne. A seggnyalózásról azt mondja, sok ember, sokféle stílus, egyébként meg nem ő Lázár felettese, így a kijelentéseiért sem tud felelősséget vállalni. Arra a kérdésre, hogy elégedett-e Lázár munkájával, azt mondta, nincs jele annak, hogy Orbán Viktor ne lenne elégedett.

Az EP két bizottsága nem hívta meg Szijjártót, hogy meghallgassa a magyar soros elnökség programjáról, ami Gulyás szerint nem meglepő udvariatlanság.

Megkérdezték Gulyástól, hogy a Magyar Péter péniszéről szóló TV2-s híradás képvisel-e értéket vagy minőséget

A Mandiner megkérdezte Gulyástól, hogy kizárhatják-e Magyarországot Schengenből? Gulyás szerint nem, egyébként meg inkább azokat kellene kizárni Schengenből, akik nem védik a külső határokat. A Magyar Fórum Ukrajna EU-csatlakozásával és kisebbségi jogokkal kapcsolatban kérdezett, mire Gulyás elmondta, hogy az EU-ban a jogállamiság csak politikai fegyver. Gulyás szerint, ha valaki visszaváltható üveget vesz ki egy kukából és ezért megbírságolják, az abszurd, meg kell vizsgálni, hogy kell-e jogszabály-módosítás.

Az RTL a TV2-ről kérdez, amely az országgyűléstől érték- és minőségdíjat kapott: a Magyar Péter péniszéről szóló híradás értéket vagy minőséget képvisel? Gulyás nem akar beleszólni a konkurenciaharcba, egyébként az érintett híradás a díj odaítélése után ment le. Gulyás örülne, ha a sajtó színvonaláról zajlana vita, de ez szerinte nem a kormány feladata. Ő maga nem néz híradót.

Focimeccseket nézek

– mondta Gulyás, hozzátéve, hogy ő maga semmilyen kereskedelmi tévének nem adna állami díjat, de ő maga nem oszt médiadíjakat.

Gulyás: Trumppal meg lehet egyezni

Gulyás a kecskeméti repülőtéri NATO-bővítéssel kapcsolatban elmondta, ha valóban felmerülne, hogy amerikai atombombázók állomásozzanak itt, abban előbb kikérnék a parlament véleményét.

A kormány Trump győzelméért drukkol: milyen lesz így a költségvetés? Gulyás azt mondja, ha Trump nyer, hamar vége lesz a háborúnak, aminek jelentős hatása lesz a gazdaságra: akár százalékban mérhető hatása lesz a magyar gazdaságra is. Az általa belengetett védővámokat szerinte lehet majd kezelni.

Trumppal meg lehet egyezni

– mondta.

Gulyás szerint Orbán Áron hangfelvétele miatt nincs szükség vizsgálatra.

Gulyástól azt is megkérdezték, hogy Lázár János hogy tudta elérni az RTL-nél Dirk Gerkens kifúrását, ám a miniszter ezt nem akarta kommentálni.

A HÉV-ekről

A kormány pályafelújításra és vasúti járműbeszerzésre kétmilliárd eurót fog elkölteni a következő néhány évben, az ÉKM-ben vannak erre kész tervek is. Ez érdemben javíthatja a HÉV-helyzetet is.

EU-s forrásból megoldhatatlan a budapesti lakhatási válság

A lakhatás egyre nagyobb gondot jelent a megyei jogú városokban is, de ez leginkább még mindig budapesti probléma. Budapesten csak minimális forrásfelhasználást enged az EU, de ezzel az összeggel nem lehet megoldani a problémát.

Kommunista megoldásokért nem vagyunk oda, vannak a kormányon belül is viták, mindent meg kell nézni, és azután lehet döntéseket hozni

– jelezte.

Eddig is foglalkozott a kormány a lakhatási válsággal, Gulyás példaként említette a családtámogatási rendszert. Sok mindennel meg lehet vádolni a kormányt, de azzal, hogy nem fordítottak nagy összegeket arra, hogy a fiatal családosok otthonhoz jussanak, az nem lenne méltányos.

A helyzet viszont ennyire súlyos nem volt még soha. Ehhez magántőkét is be kell vonni, példaként említette, hogy bérlakást nem csak az állam építhet, magántőkéből is lehet.

A szuverenitásról

Magyar Péter egy közelmúltbeli Magyar Infón ejtett el egy mondatot a Magyarországnak járó uniós források kapcsán. Úgy fogalmazott: „valóban egy nagyon pici szuverenitásról le kellene mondani ahhoz, hogy a magyar emberek megkaphassák ezeket az uniós forrásokat”.

Gulyás szerint ehhez nem kevesebb, hanem több szuverenitáshoz van szükség.

„Néhány milliárdba” kerül majd a nemzeti konzultáció

Eddig is az volt a gyakorlat, hogy a nemzeti konzultációt előbb lebonyolították, és utána közölték, hogy pontosan mennyibe került. Gulyás szerint ez nem tízmilliárdos, hanem néhány milliárd forintos tétel, a korábbi konzultációk alapján.

Gulyás Gergely a közvélemény-kutatásokról: Mi nagyon nyugodtak vagyunk

Az IDEA Intézet azt mérte, hogy hibahatáron belül van a Fidesz mögött a Tisza Párt. Gulyás szerint az országnak és a kormánynak is nyugodt és határozott döntéshozatalra van szüksége, a közvélemény-kutatásokat pedig helyén kell kezelni.

Azt szoktuk megfigyelni, hogy a választáshoz közeledve egyre inkább közelednek a valósághoz a kutatások, ilyenkor pedig politikai érdekeket szolgálnak

– mondta.

Nem hiszi el, amit az IDEA Intézet mért. Ez politikai célokat szolgál, vagy nem tudnak mérni, jegyezte meg Gulyás.

Mi nagyon nyugodtak vagyunk

– zárta ezzel kapcsolatban a gondolatait.

A kormány visszautasítja a Néppárt javaslatát, hogy Orbán távozzon

Az Orbánt távozni látó néppárti üzenettel kapcsolatban az a kormány hivatalos válasza, hogy a választópolgárok döntöttek. Az Európai Néppárt azt az igényét bejelentette, hogy Magyarországon más kormányt szeretne látni, mondja Gulyás, hozzátéve, hogy ez így van 2018 óta. A magyarok viszont másként gondolják.

Azért szép a demokrácia, hogy ne Brüsszelből, ne Washingtonból, ne Moszkvából döntsenek arról, hogy ki vezesse az országot. Köszönjük a Néppárt javaslatát, de mint illetéktelent utasítjuk vissza

– jelentette ki Gulyás.

A nyugdíjakról

A 13. havi nyugdíjat jogi formában is úgy öntik, hogy ne lehessen elvenni, brüsszeli támadás esetén sem.

A nyugdíjak a reálértéküket meg tudták tartani az elmúlt nehéz években is, említette a miniszter.

Reptéri gyorsvasút vagy kétszer kétsávos gyorsforgalmi lesz előbb?

Egzakt választ erre nem tudott adni Gulyás.

A gyorsvasútnál vita van, arról, hogy a rendes, 100-as vasúthálózatba kell-e bekapcsolni a reptéri vasutat vagy célvasutat kell létrehozni, ebben dönteni kellene mielőbb.

A kétszer kétsávos kvázi gyorsforgalmi út, ami a reptérre vezetne, az megvalósítható, jelentős mértékben nem kell hozzá kisajátítani házakat, Gulyás tudomása szerint.

Sorsok Háza

A projekt lekerült a napirendről, erősítette meg Gulyás. Magyarországon van holokausztdokumentációs-központ, a magyar kormánynak más tervei voltak a Sorsok Házával, de a hazai zsidó szervezetek együttműködésének hiányában ezt nem lehetett megvalósítani, a vádaskodások közepette ennek nincs értelme.

11 kérdés lesz a nemzeti konzultációban

Ezeket a héten, nagy valószínűséggel már pénteken elkezdik bejelenteni.

November első felében megérkeznek a kérdőívek, és december 20-ig lehet visszaküldeni azokat, válaszolta kérdésre Gulyás.

Mónika show a kormányinfón

Az nem rombolja a közízlést, nem páros lábbal rombolja, amit értéknek tartunk? Ugyanebbe a kategóriákba tartoznak a valóságshow-k. Ezeket én nem szeretem

– így folytatta a beszélgetést Gulyás, de most már elvették a mikrofont a Telex újságírójától.

Előfordult-e Gulyás Gergellyel, hogy nyilvánosan kellett megigazítania a péniszét?

Ezt kérdezte a Telex újságírója a minisztertől, aki úgy felelt, nem foglalkozik ilyen kérdésekkel, rá nem tartozik, és egyébként is ez egy kormányinfó, úgyhogy az volt a kérése, hogy tartsanak meg egy színvonalt.

A kérdés egyébként arra utalt, hogy a TV2-n hosszabb riportban számoltak be Magyar Péter péniszéről.

Színvonaltalannak tartja Gulyás az ilyen tudósításokat, de a műsorkészítésbe a kormánynak nincs beleszólása.

Ha a TV2 meghív, akkor elmegyek és válaszolok, de ettől még szerkesztési elvekbe, híradó tartalmába eddig sem szóltam bele, nem is tudok, és nem is kívánok beleszólni

– mondta.

Ezen a ponton közbeszólt Vitályos Eszter kormányszóvivő, és rászólt a Telex újságírójára, hogy ezek nem kormányzati ügyek.

Rossz vonalon van. Nekem nem kell egyetértenem a Telex cikkeivel, hogy önnek válaszoljak

– utalva arra, hogy ő ettől még nem zárkózik el a TV2-n való szerepléstől.

Jön a Demján Sándor-program a kkv-k számára

A kis- és középvállalkozások számára dolgozzák ki a Demján Sándor programot, amelynek része lesz

  • egy tőkefinanszírozási program,
  • egy beruházásélénkítő program,
  • a Széchenyi programban 3,5 százalékra mérséklik az éves kamatot,
  • jön újra az Eximbank ösztönzőprogramja,
  • felgyorsítják az uniós források kiosztását az érintett szektorban,
  • mentesülnek a kötelező könyvvizsgálat alól is a kkv-k.

5 százalékos kamatplafont vezetnek be a lakáshitelekre

Gulyás Gergely közölte még, hogy

  • vizsgálják az Airbnb-szabályozást és a lakásbérleti szerződések konstrukcióját, de döntés nem született,
  • kollégiumokat építenek majd azokban a városokban, ahol a fiatalokat érintik a lakhatási problémák.
  • vidéki otthonfelújítási programot indítanak,
  • a Széchenyi-pihenőkártyára érkező összegek 50 százalékát lakásfelújításra lehet felhasználni,
  • a munkáltató által adható lakástámogatásra is adókedvezményt adnak,
  • az új lakóingatlanok 5 százalékos adókulcsát 2026 végéig fenntartják,
  • 5 százalékos kamatplafont vezetnek be a lakáshitelekre.

2025. július 1-től 50 százalékkal nőnek a gyermekek után járó szja-kedvezmények

Gazdaságpolitikai akciótervet is elfogadott a kormány, ami azt a célt szolgálja, hogy a következő években a gazdasági növekedés 3 és 6 százalék között legyen. Az is cél, hogy a konjunktúra a társadalom legszélesebb rétegeit érintse, különösen a magyar családok és a magyar kkv-k részesüljenek belőle.

Három fő pilléren nyugszik ez:

  • vásárlóerő növelése,
  • megfizethető lakhatás biztosítása,
  • Demján Sándor-gazdasági program indítása, a vállalkozások, különösen a kkv-k méretének megduplázása.

Ez a három pillér 21 intézkedést tartalmaz, ezek közül a vásárlóerő növekedésére vonatkozik, hogy:

  • törekednek arra, hogy hosszú távú, hároméves bérmegállapodást kössenek az érdekképviseletekkel, így a minimálbér és a garantált bérminimum emelésére úgy kerülhet sor, hogy az ország egy részének érdekeit szolgálja,
  • munkáshitelprogramot indítanak,
  • a gyermekek után járó szja-kedvezményt megduplázzák, jövő év július 1-től 50 százalékkal fog nőni, további 50 százalékkal pedig 2026. január 1-jével.

Új nemzeti konzultációt indít a kormány

A frakciók kérése a kormány döntött arról, hogy a gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről új nemzeti konzultációt indít, jelentette be Gulyás Gergely.

A kormány lehetőséget biztosít két választás között is a választópolgároknak, hogy véleményt alkossanak a gazdaságpolitikáról. Ez azért is szükséges, mert a világgazdaság gyökeresen megváltozott, ehhez pedig Magyarországnak is alkalmazkodnia kell, új eszközökre van szükség ahhoz, hogy a jövőben is sikeresek legyünk.

Ennek alapja a munkaalapú gazdaság, jelezte Gulyás, hozzátéve, hogy ebben kifejezetten jól áll Magyarország, mintegy 4 millió 750 ezer fő dolgozik hazánkban.

A növekedésre kell koncentrálni, ebben az európai környezet a legkevésbé kedvezőek közé tartozik, Németországban ez lesz a második év, hogy recesszió lesz, Ausztriában a világháború utáni évek óta nem volt hasonló csökkenés a gazdaságban. Ezért úgy gondoljuk, hogy a növekedés alapfeltétele az, hogy törekedjünk gazdasági semlegességre, ne kövessük a brüsszeli diktátumokat, amik Európát arról akarják meggyőzni, hogy üzletelni csak ideológiai alapon lehetséges

– fogalmazott a miniszter.

Miről lehet majd szó?

Elképzelhető, hogy a kormány döntött a Fidesz által javasolt, újabb nemzeti konzultációról, de természetesen szóba kerülhetnek a magyar EU-elnökséget övező kérdések és viták és az elszálló üzemanyagárak is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik