Belföld

Átadták a Népszabadság-díjakat: „A hatalom falán volt trófeaként kitűzve a sajtószabadság”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A szólásszabadság-díjat Kaufmann Balázs, a 444.hu újságírója kapta, az újságírói elismerést N. Kósa Judit nyerte el.

2016. október 8-án zárták be az ország legnagyobb példányszámú politikai napilapját, a Népszabadságot. A hírlap akkori és korábbi munkatársai azóta is minden évben összegyűlnek az évforduló alkalmából, és átadják az újság nevét viselő elismeréseket.

A közösség két díjat ad át, az egyik a szólásszabadság-elismerés, amelyet az idén Kaufmann Balázs kapott. A 444.hu újságíróját  Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezető kegyelmi ügyet feltáró cikksorozatáért díjazták. Az újságíró köszönőbeszédében emlékeztetett arra, hogy tudósítóként ott volt a Népszabadság bezárását követő eseményeknél. Elmesélt egy történetet is arról, hogy később egy alkalommal külföldi újságírókat kísért, minekután bejutott Kovács Zoltán irodájába, a vadászatrajongásáról ismert politikusnál a falon pedig ott volt a Népszabadság utolsó száma is. Mint mondta:

Ha kicsit túlzásba esünk, akkor gondolhatjuk azt, hogy az nem az utolsó Népszabadság volt Kovács Zoltán falán, hanem a hatalom falán volt trófeaként kitűzve a sajtószabadság.

Az újságírói díjat a Népszabadság legszebb hagyományainak megfelelő, kiemelkedő iráskészséggel alkotó kolléga kapja, és ezúttal N. Kósa Juditot, a Népszava szerkesztőjét, a Népszabadság korábbi kultúrarovat-vezetőjét, Hétvége-szerkesztőjét díjazták, aki beszédében kiemelte, amíg létezik az egykori Népszabadság körülötti közösség, addig érdemes azért küzdenie, hogy a Nol.hu egyszer visszakerüljön hozzá, és a lap digitális archívumaként őrizze meg az újságot a magyar kultúrtörténetnek, az emlékezetnek.

A zsűri tagja Eötvös Pálon, a Népszabadság korábbi főszerkesztőjén kívül Gergely Márton, Inotai Edit és Kelen Károly volt.

Galéria
Szajki Bálint / 24.hu

A rendezvényen kiderült az is, hogy az idén is jelenik meg népszabis Fedél Nélkül. Immár hagyomány, az otthontalanok lapjában jelennek meg a laphoz kötödő szerzők cikkei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik