Belföld koronavírus

Egyre több a koronavírus-fertőzött, az oltásra viszont még várni kell

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egyre több a koronavírus-fertőzött az őszi szezonban – közölte a Népszava. A lap a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának friss adataira hivatkozva azt írja, hogy az augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött minták valamivel több mint fele Covid-fertőzést igazolt. A járványügyi központnak országszerte mintegy 87 háziorvos küldi el rendszeresen a hozzájuk légúti panaszokkal forduló betegektől vett mintákat.

A Semmelweis Egyetem járványközpontja hírlevelében arra kéri a háziorvosokat, hogy amint hozzáférhetővé válik Magyarországon a frissített Covid-vakcina, ajánlják a kockázati csoportokba tartozó pácienseiknek, azaz azoknak, akik elmúltak 60 évesek, illetve krónikus betegségben szenvednek.

Mint írják, a koronavírus mostanában terjedő variánsa ellen Magyarországon jelenleg nem érhető el oltóanyag. Az új vakcinák beszerzése folyamatban van, a WHO ajánlásának megfelelően. Az viszont nem ismert, hogy milyen és mennyi oltóanyagot rendelnek. A lap úgy tudja, két oltóanyagtípus van versenyben, egy fehérjealapú és a Moderna mRNS-technológiával készült vakcinája.

A Népszava több háziorvosnál is érdeklődött, szinte valamennyien arról beszéltek, hogy naponta 80–90 beteget is fogadnak, főként felső légúti panaszokkal. Azaz szerintük kicsit megkésett, hogy csak most szerzik be az új variáns elleni oltásokat.

A felnőtteket ellátó rendelőkben elérhető Covid-tesztek ugyanis már hetek óta sokaknál igazolják, hogy erős a járvány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik