Belföld

Magyarország elbukhat egy fontos nemzetközi posztot

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A minden szempontból alkalmas jelölt megválasztását Lengyelország, a balti államok és még néhány északi tagállam nem támogatja a kormány oroszbarátnak tartott politikája miatt.

Decemberben tartja tisztújító közgyűlését az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). Izsák-Ndiaye Rita megerősítette a Szabad Európának, őt jelölik a páneurópai szervezet kisebbségekért felelős főképviselőjének. A portál információi szerint az ismert jogvédő – noha minden szempontból alkalmas lenne a posztra – megválasztása erősen kérdéses, mert Lengyelország, a balti államok és még néhány északi tagállam nem támogatja.  A Szabad Európa névtelen kormányzati forrása szerint az érintett országok a magyar kormány nyíltan oroszbarátnak tartott politikáját akarják ezzel megtorolni.

Gyarmati István volt diplomata azt mondta: Izsák-Ndiaye Ritát nagyon nagyra tartja, de ha finoman akarja magát kifejezni, „a Magyarországgal kapcsolatos percepció most olyan”, hogy ő sem látja sok esélyét egy magyar jelölt megválasztásának, noha jó lenne az ország szempontjából, ha magyarok vannak erős pozíciókban a nemzetközi szervezetekben, ráadásul a kisebbségek ügye az Orbán-kormánynak deklaráltan nagyon fontos.

Szerinte az EBESZ nemzetközi befolyása mára sajnos éppen az Európai Unió miatt csökkent.

Az a baj, hogy az EU fúrja a legjobban az EBESZ-t: ha van bármilyen nemzetközi konfliktus, aminek a megoldásában az EBESZ szerepet játszhatna, az EU rögtön jön, és az előtérbe tolja magát, hogy majd inkább ő – aztán persze nem képes rá

– tette hozzá.

Az ügyre egyelőre a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem reagált, de Szijjártó Péter egy éve beszélt arról, hogy a kormány támogatja a kelet-nyugati párbeszéd utolsó csatornájaként működő EBESZ szerepének erősítését. A Szabad Európa kormányzati forrása megjegyezte, hogy mivel az Európai Bizottság külügyekért felelős főképviselője az észt Kaja Kallas lett, így vajmi kevés az esélye a kommunikációnak Putyin elnökkel, és ebben a helyzetben felértékelődhet az EBESZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik