Belföld

Videón, ahogy tucatnyi autós áthajt a piroson egy debreceni vasúti átjáróban

police.hu
police.hu

Döbbenetes videót tett közzé a  Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A felvételen az látható, ahogy közel egy tucat autós áthajt a piroson az egyik debreceni vasúti átjáróban.

Szomorú, de fontos információ, hogy a felvételek nem több ellenőrzés során gyűltek össze, hanem mindössze pár óra alatt.

– közölte a rendőrség. Kiemelték, hogy a vasúti átjárókban történt balesetek nagy része súlyos vagy halálos sérüléssel végződik. A rendőrök az összes szabálysértővel szemben eljártak, s a felelőtlenségeiknek helyszíni bírság és feljelentés volt a következménye.

A rendőrség felhívta a a figyelmet a KRESZ-szabályok betartására: a vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.

  • Az átjáróban és közvetlenül azelőtt tilos előzni.
  • A vasúti átjárón csak folyamatosan, megállás nélkül, legalább 5 kilométer/óra átlagsebességgel szabad áthaladni.
  • Biztosított vasúti átjárón csak akkor szabad áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző vagy hangjelző berendezés nem ad jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó, fehér jelzést ad.
  • A vasúti átjárókban bekövetkező balesetekben a gyalogosoknak és a járművezetőknek gyakorlatilag nincs esélyük, legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel, ugyanis a vasúti szerelvények féktávolsága száz méterekben mérhető.
  • Ez egyben azt is jelenti, hogy a vasúti jármű vezetőjének az esetek többségében egyszerűen lehetősége sincs a baleset elkerülésére!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik