Belföld

„Tényleges emelést nem kaptam, csak annak a lehetőségét” – megalázóan kevésnek érzik a keresetüket a rendvédelmi alkalmazottak

Varga Jennifer / 24.hu
Pintér Sándor
Varga Jennifer / 24.hu
Pintér Sándor
Nemcsak a bírósági és ügyészségi dolgozók, hanem a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak is kimaradtak az elmúlt évek illetményemeléseiből. Rendvédelmi alkalmazottak jelezték lapunknak, hogy több mint két éve nem kaptak fizetésemelést. A Belügyminisztérium szerint folyamatosan napirenden van a béremelés kérdése, ami kizárólag a költségvetés teherbíró képességétől függ.

Bruttó 362 ezer forint a fizetésem, ami nettó 255 ezer forint mindössze. Sajnos nem tehetem meg, hogy munkahelyet váltsak, ugyanis csak pár évem van nyugdíjig

– írta egy rendvédelmi alkalmazott a 24.hu-nak, aki érhetetlennek tartja, hogy az árrobbanás ellenére több mint két éve nem kaptak fizetésemelést.

Náluk, ha lehet, még furcsább a helyzet, mint a bíráknál vagy az ügyészeknél: januártól ugyanis emelték az illetménysávok felső határát, ám az illetményük ennek ellenére sem emelkedett. Akiknek esetleg mégis, azok sem örülhettek maradéktalanul: az történt, hogy a garantált bérminimum emelkedése (jelenleg 326 ezer forint) utolérte az illetményüket, így számos rosszul kereső rendvédelmi alkalmazottnak a „bérminimumra nőtt” a fizetése.

Ha ránézünk a rendvédelmi alkalmazottak illetménytáblájára, azt láthatjuk, hogy a legtöbb fizetési osztályban és fizetési fokozatban a garantált bérminimumban (vagy esetleg annál alacsonyabb összegben, de akkor a magasabb bérminimumot kapják) határozták meg az illetménysáv alsó határát. A felsőfokú munkaköri osztályba tartozó „C” kategóriánál a legmagasabb fizetési fokozatban 35 szolgálati év elteltével is csak 325 ezer forint az illetménysáv alsó határa, aminél már a garantált bérminimum is magasabb. A felső határ pedig 612 ezer forint, ami viszont alacsonyabb a Központi Statisztikai Hivatal által mért bruttó nemzetgazdasági átlagkeresetnél. A „D” fizetési osztályban 24 év szolgálati idő elteltével haladja meg a bérminimumot az illetménysáv alsó határa, ami 340 ezer forintot jelent, az „E”-nél nyolc évnek kell eltelnie. Ennél csak egy magasabb fizetési osztály van, az „F”, amibe a felsőfokú végzettséget igénylő kiemelt munkaköröket sorolják. Itt 500 ezer forint az alsó határ, felső határt pedig nem állapítottak meg, de itt sem jellemző a csillagászati fizetés.

A Belügyminisztériumtól kapott tavalyi adatok alapján a rendvédelmi alkalmazottak egynegyede volt garantált bérminimumon, azóta nőhetett a számuk. A rendvédelmi munkavállalóknál (gépkocsivezetők, szerelők, fizikai dolgozók) még rosszabb a helyzet, ott a háromnegyedük kapta a garantált bérminimumot 2023-ban

– mondta el a 24.hu-nak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik