Belföld

Súlyosabb büntetést kértek a Fradi volt focistájának halálát okozó taxisofőrre

Szajki Bálint / 24.hu
Halgas Tibor volt NB I.-es labarúgó 2020. február 4-én vesztette életét, amikor frontálisan ütközött a jogosítvány nélkül, bedrogozva száguldozó Hunyadi Szilveszter taxissal, akinek tárgyalása a XIX. kerületi Bíróságon folytatódott 2024. február 6-án.
Szajki Bálint / 24.hu
Halgas Tibor volt NB I.-es labarúgó 2020. február 4-én vesztette életét, amikor frontálisan ütközött a jogosítvány nélkül, bedrogozva száguldozó Hunyadi Szilveszter taxissal, akinek tárgyalása a XIX. kerületi Bíróságon folytatódott 2024. február 6-án.

Súlyosabb büntetést kért a Fővárosi Főügyészség arra a 36 éves taxisofőrre, aki a Fradi volt focistájának, Halgas Tibornak a halálát okozta négy és fél évvel ezelőtt, a Ferihegyi Repülőtérre vezető úton. A 2000–2001-es bajnokcsapat tagja a Pilisi LK edzőjeként épp edzésről tartott haza, amikor történt a tragédia.

A bíróság május közepén két év fogházra ítélte a volt futballista életét kioltó H. Szilvesztert, halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt, és megszüntette a letartóztatását.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a vádlott beismerte a baleset okozását és azt, hogy kokaint fogyasztott előtte. Azt azonban tagadta, hogy ennek hatása alatt lett volna még a baleset megtörténtekor. Az ügyész szerint a férfi eltúlzottan enyhe büntetést kapott.

Az elsőfokú tárgyaláson a bíróság szükségtelenül rendelt ki újabb szakértőt, s a véleménye alapján téves következtetésre jutott. A másodfokú eljárásban új szakértőt kell alkalmazni, és ezután dönthető el, hogy milyen bűncselekmény állapítható meg. Az ügyészség szerint a kétéves büntetés akkor is eltúlzottan enyhe, ha ugyanazt a gondatlan bűncselekményt állapítja meg a bíróság. Ezért azt súlyosbítani kell.

A vádirat szerint  H. Szilveszter 2020. február negyedikén nagyobb mennyiségű kokaint fogyasztott napközben, majd kábítószertől befolyásolt állapotban, az esti órákban, a Ferihegyi Repülőtérre vezető úton vezette a taxiját úgy, hogy biztonsági övét sem csatolta be.

Kapcsolódó
Gyanúsítottként hallgatták ki a Fradi volt focistájával karambolozó taxisofőrt – videó a tragédia helyszínéről
Halgas Tibor 38 évet élt. Halálos közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítják a másik sofőrt.

A férfi a megengedett, 70 kilométeres óránkénti sebességnek csaknem kétszeresével, mintegy 130–135 kilométer/órával kezdett előzésbe. A vád szerint a járművezetés előtt elfogyasztott kokain a vádlott figyelő-vigyázó készségét csökkentette, bódult állapotából adódóan nem tudta felmérni a közlekedési helyzetet, így azt, hogy az előzést biztonságosan végre tudja-e hajtani, illetve, hogy az előzés befejezése után a járművel biztonságosan vissza tud-e térni a megelőzött gépjármű elé.

 A férfi úgy tért át a menetiránya szerinti szemközti sávba, hogy a biztonságos előzéshez szükséges 260–265 méter helyett mindössze 54 méterre volt a vele szemben 55–60 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő sértett, akinek a biztonsági öve be volt kötve.

Halgas Tibor szabályos sebességgel és becsatolt biztonsági övvel jött szembe. A vádlott autója előtt haladó sofőr, észlelve a helyzetet, lassítani kezdett, azért, hogy a vádlott a járműve elé vissza tudjon térni. A taxis jelentős sebességtúllépése miatt azonban a járművek olyan gyorsan közelítettek egymáshoz, hogy a terhelt a neki segíteni igyekvő sofőr lassítása ellenére sem tudott a saját forgalmi sávjába visszatérni.

A Fradi volt futballistájának lehetősége se volt arra, hogy elhárítsa a balesetet, s a taxis mintegy 130–135 km/h sebességgel ütközött a gépkocsijának.

Az ütközés következtében a sértett gépkocsija megpördült, a szalagkorlátnak csapódott, majd a szalagkorláton átbukva, az ott lévő, fás területen egy közvilágítási oszlopnak ütközve állt meg. A taxis járműve az ütközés után szintén megpördült, és a szalagkorlátnak ütközve, a forgalommal szemben állt meg. Halgas olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. H. Szilveszter könnyebb zúzódásokat, valamint csonttörést szenvedett.

Úgy tudjuk, hogy a vétkes sofőrnek több szabálysértési ügye is volt korábban, és külföldön is elítélték már korábban, ittas vezetés miatt.

Szajki Bálint / 24.hu

Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a taxisra, halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt. A bíróság a férfit a vádtól eltérően csak halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, és ezért őt 2 év fogházra ítélte és 5 évre eltiltotta a járművezetéstől. És emellett megszüntették a letartóztatását is.

A bíróság döntése nem jogerős, ellene a kerületi ügyészég a vádlott terhére, az ítélet részbeni megalapozatlansága és téves minősítés miatt, valamint súlyosabb büntetés kiszabása érdekében, illetve a letartóztatás elrendelése érdekében is fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli főügyészség szerint új szakértőt kell kirendeli a másodfokú eljárásban, mert a bűncselekmény minősítése csak ezt követően határozható meg.

Kapcsolódó
„Megöltem a férjedet, bocsi” – négy éve nincs ítélet a volt ferencvárosi labdarúgó halálának ügyében
Több mint négy éve, hogy Halgas Tibor életét kioltotta egy jogosítvány nélküli taxisofőr, aki a tesztek szerint kábítószert fogyasztott. Ítélet a mai napig nem született az ügyben. Az áldozat özvegye szerint a család folyamatosan megaláztatásokat szenved el – hiába várnak igazságszolgáltatásra és empátiára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik