Belföld

Sára Botond főispán mégsem ül be a közgyűlésbe, felállt a budapesti Fidesz-frakció

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Józsefvárosban különböző választásokon az idén már harmadszorra alulmaradó főispánnak október 1-jéig kellett döntenie, hogy képviselőként vagy a jelenlegi pozíciójában folytatja-e tovább karrierjét.

Sára Botond nem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe, marad Budapest főispánja – válaszolta a fideszes politikus hivatala a 24.hu-nak. A Fidesz listájáról Sinkovics Krisztián Ádám, a XXIII. kerület alpolgármestere is bejutott a testületbe, de ő már korábban bejelentette, hogy nem veszi fel a mandátumát. Helyüket Gulyás Gergely Kristóf budavári önkormányzati képviselő és Szepesfalvy Anna budafoki alpolgármester vette át, amivel teljessé vált a Fidesz-KDNP tíz fős közgyűlési frakciója.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjához képest fiatalabb átlagéletkorú frakciót Szentkirályi Alexandra – a Vitézy Dávid javára az utolsó pillanatban visszalépett – volt főpolgármester-jelölt vezeti. Böröcz László, az I. kerület újonnan megválasztott polgármestere, volt parlamenti képviselőn kívül még Janó-Veilandics Franciska, Szalai Piroska, Szécsényi Dániel, Havasi Zoltán, Radics Béla, és Böjthe Péter, illetve Gulyás és Szepesfalvy ül be a Fidesz frakciójába.

Sára a június 9-ei választás után a Fidesz listájának második helyéről jutott be közgyűlésbe, majd fel is vette a mandátumát a hónap végén. A fővárosi képviselőség azonban összeférhetetlen a főispáni poszttal, ezért a politikusnak október 1-jéig, az új önkormányzati ciklus kezdetéig döntenie kellett arról, hogy melyik pozícióban folytatja.

A főispán 2018 és 2019 között volt Józsefváros polgármestere, miután a kerület addigi vezetőjét, Kocsis Mátét országgyűlési képviselőnek választották. Azonban csak egy évig sikerült megtartania a kerületet, amikor is Pikó András volt újságíró az ellenzék támogatásával és pár száz szavazattal legyőzte őt öt évvel ezelőtt. Azonban nem kellett sokáig pozíció nélkül maradnia, ugyanis 2020 év elejével Orbán Viktor kinevezte a fővárosi kormányhivatal vezetőjének, a posztot 2022 nyara óta nevezik főispánnak.

Sára a 2022-es országgyűlési választáson is versenybe szállt a VIII. kerületben, de újra kikapott, ezúttal Jámbor Andrástól, a Szikra Mozgalom ellenzéki összefogás által támogatott jelöltjétől.

Sára Botond az idén újra nekifutott a józsefvárosi polgármesteri szék megszerzésének – a felkészüléshez fizetés nélküli szabadságot vett ki –, de Pikó a 2019-es eredménynél magabiztosabb különbséggel ismét megverte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik