Belföld

Nem kaphatnak szakszervezetek az szja 1 százalékából

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A kormánypártok a kijelölt szakbizottságban leszavazták a javaslatot.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának kormánypárti többsége nem engedte tárgysorozatba venni azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tette volna, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékát szakszervezeteknek is fel lehessen ajánlani.

A testület egyik tagja, Tordai Bence már kilépett pártjából, de még a Párbeszéd fracióvezetőjeként nyújtotta be a javaslatot. Az előterjesztés szerzett jogokat nem érintett – a korábbi kedvezményezetti kör (civilek, egyházak) érintetlenül hagyásával – terjesztette volna ki az 1%-os felajánlást.

Tordai Bence érvelése szerint a szakszervezetek szerepe nagyon fontos minden modern, vegyes gazdaságban, az anyagilag független, erős érdekképviseletek jelentenek ugyanis garanciát a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentésére, illetve arra, hogy a technológiai haladással folyamatosan növekvő termelékenység megjelenjen a magyar bérek emelkedésében is.

Magyarországon az elmúlt években jogaik csorbítása miatt meggyengültek a szakszervezetek. Az erőtlenebb munkavállalói érdekérvényesítés pedig a magyar bérszínvonalban is megmutatkozott, írta az ellenzéki politikus. A munkavállalói érdekképviseletek olyan feltételek mellett lehettek volna jogosultak az adó 1%-ának fogadására, mint a Civil törvény hatálya alá tartozók. Közülük idén több mint száz szervezet kapott tízmillió forintnál többet. 1,77 millióan adtak le adójuk egy százalékáról nyilatkozatot, összesen 17 milliárd forintról dönthettek.

Kapcsolódó
Akkugyárak: nem akar szigorítást a Fidesz
Tárgysorozatba se vették az LMP javaslatát. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik