Élő Belföld

A megáradó Duna elvágta egymástól Komáromot és Esztergomot

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

33 cm-es kilengést mértek a Balatonnál

Viharos széllel érkezett meg a hétvégén a Balatonra a Boris ciklon, több partmenti településen is 100km/óra feletti széllökést mértek. A 444 cikke szerint Fonyódnál például 131 km/óra volt a csúcs.

A viharos szél megbillentette a Balatont, a vízügy adatai szerint a legnagyobb kilengés 33 centi volt, vasárnap hajnalban Siófoknál 109 centiméteres, míg Badacsonynál alig 76 centiméteres vízszintet regisztráltak a mérőműszerek.

Boris elvonul

Sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék a következő öt-hét napban.

Kapcsolódó
Boris elvonul, fordulat az időjárásban
Négy északkeleti megyére adtak ki figyelmeztetést zivataveszély miatt, de kedvezhet az árvízi védekezésnek, hogy a ciklon elhagyja térségünket.

Rétvári: Magyar Péterék ne sértegessék a védekezésben közreműködőket

Legyőzzük az árhullámot, Magyarország megcsinálja – üzente Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán hétfőn este. Arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy ne sértegessék a védekezésben közreműködőket.

Az írta: mindenki kiveszi a részét az árvíz elleni védekezésből, és megköszönte a vízügyesek, katasztrófavédők, rendőrök, katonák, hivatásosak és önkéntesek munkáját. Hozzátette, hogy mindenki teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy megfékezzék az áradást. A rendvédelmi dolgozók és a katonák oda mennek segíteni, ahová hívják őket. Szükség esetén 3, illetve 24 órán belül lehet őket mozgósítani – írta a politikus. Azt kérte Magyar Pétertől és az ellenzéki politikusoktól, hogy „ne terjesszenek álhíreket, ne terjesszenek rémhíreket, ne sértegessék a védekezésben közreműködőket”. „Mi felkészültünk, és ott dolgozunk a legnagyobb erővel, ahol erre a legnagyobb szükség van” – írta az államtitkár.

Zárva az alsó rakpart és a margitszigeti bejárók

Hétfő este a dunai árhullám miatt lezárták a budai alsó rakpartot, kedden reggel pedig lezárták a Margitszigetet.

Karácsony Gergely főpolgármester a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Az árhullám miatti korlátozások a közösségi közlekedést is érintik.

A Margitsziget mindkét bejáróját lezárták kedd reggel, azon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. Ezért szeptember 17-én üzemkezdettől a 26-os autóbusz nem közlekedik, valamint a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a margitszigeti megállóban.

A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg és onnan is kizárólag gyalog.

Olvasói sztorik