Belföld

A Kétfarkú Kutya Párt tagságának háromnegyede kicserélődött egy ciklus alatt

24.hu
24.hu
Története legnagyobb győzelmének örülhetett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt az idei önkormányzati választáson. Októbertől először adnak polgármestert Kovács Gergely személyében a XII. kerületben, országszerte pedig összesen 52 mandátumot nyertek el. Ez tizenháromszor annyi választott tisztséget jelent, mint öt évvel korábban. A pártban a 2019-es önkormányzati választás óta azonban a tagság 75 százaléka kicserélődött, az alapító tagok közül mindössze hárman maradtak. A pártelnököt és a pártigazgatót kérdeztük az elmúlt évekről, a feltárt pénzügyi hiányosságokról és a jövőbeni feladatokról.

Története legnagyobb győzelmének örülhetett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) a 2024-es önkormányzati választáson, amikor Kovács Gergelyt a XII. kerület polgármesterévé választották, nem volt azonban zökkenőmentes a sikerhez vezető út, amit a márciusi taggyűlésen történtek is jeleztek, amikor a párt társelnökei váratlanul lemondtak, majd egy nappal később a tagság mégis megerősítette őket a posztjukon. Adódik a kérdés, hogy a korábbi viccpárt – amelynek tagsága az alapítás óta nagyrészt kicserélődött – képes-e a robbanásszerű eredménnyel járó kihívások megoldására.

Kovács az erre vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt:

 Sokkal könnyebb a helyzet, mintha ugyanekkora arányú vereséggel kellene megküzdenünk.

Mint ismert, a párt társelnökei márciusban azért választották a lemondást, mert a tagság nem szavazta meg, hogy az MKKP részt vegyen a XII. kerületi ellenzéki előválasztáson. A visszakozást és Kovács politikai manőverét aztán siker koronázta – a pártelnök előbb megszerezte a jelöltséget, majd győzött a polgármester-választáson is, és az egyéni választókerületek mindegyikében is kutyapárti, illetve általuk támogatott momentumos jelölt győzött –, jóllehet, az eset miatt többen távoztak a pártból.

Adrián Zoltán / 24.hu Kovács Gergely

Nem ez volt az első eset, amikor a hirtelen jött siker zavart okozott a párt belső működésében. Az MKKP 2018-ban az országgyűlési választás után először lett jogosult költségvetési támogatásra, a 2019-es önkormányzati választáson pedig négy mandátumot szerzett. Ez a két változás felszínre hozta a pártban meglévő feszültségeket, amik pár év alatt önkormányzati képviselők kiválásához és számos, korábban meghatározó párttag távozásához vezettek.

2019 és 2022 között egy sor kulcsember hagyta el az MKKP-t, vagy úgy, hogy kilépett, vagy úgy, hogy kizárták:

  • a párt egyik alapítója és korábbi kreatívja, Ifj. Sebő Ferenc képzőművész, színházrendező, aki az MKKP arculatát ma is meghatározó járdafestés ötletgazdája.
  • A 2019-ben, Zuglóban képviselői helyet szerzett egykori művészeti galériás, Victora Zsolt, aki a párt alelnöke is volt. Ő 2022-ben a pártból távozott viharos körülmények között, az idén független jelöltként, egyéniben újrázott volna a XIV. kerületben, de nem szerzett önkormányzati képviselői mandátumot.
  • Otthagyta a pártot Pálmai Attila, aki 2019-ben a XV. kerületben jutott be a testületbe, de röviddel ezután elszámolási vitája támadt a párt vezetésével, és a Momentum frakciójában folytatta.
  • 2022 júliusában kizártak a pártból három olyan korábbi tagot is, akik állításuk szerint a párt vezetését kritizálták, és elsősorban a gazdálkodással kapcsolatban tettek fel a társelnökök számára kellemetlen kérdéseket. Ketten közülük később sikeresen visszaperelték a párttagságukat, miután a bíróság szabálytalannak ítélte a kizárásukat.

Nagy Dávid pártigazgató az utóbb esettel kapcsolatban elmondta: az elején valóban voltak kérdések és kritikák, a végére azonban ármánykodásba fordult az ügy. Az említett tagok negyven kérdést tettek fel, negyven választ kaptak, és a válaszok ellenére folytatták a vezetés és a tagság támadását. Mint mondta:

Volt, aki azt kérdezte, előfordult-e, hogy 2021–2022 években valaki a nyaralóját felújította-e pártpénzből. Ez azért is abszurd, mert az alkalmazottaknak, illetve azoknak, akik hozzáférnek a pártpénzekhez, nincs nyaralójuk.

A távozók mellett új szereplők is megjelentek. 2019 után bukkant fel az MKKP környezetében több, Puzsér Róbert főpolgármesteri kampányát segítő szereplő. Közéjük tartozik az MKKP budapesti koordinátora, Kocsik Tekla, aki az idén októberben a XII. kerületi képviselő-testületben szerzett mandátumot Kovács csapatában. Szintén a Puzsér-féle csoportból igazolták a márciusi taggyűlés után kilépő Gráf Tamás országos hálózatfejlesztőt, akinek a távozását Kovács a Telexnek úgy értékelte, hogy nehéz lesz őt pótolni.

A Kétfarkú Kutya Párt taglétszáma meglehetősen alacsony, és az utóbbi öt évben lényegében ki is cserélődött. Az alapítók közül mindössze hárman maradtak a pártban, amely jelenleg összesen 56 tagot számlál. Nagy Dávid pártigazgató lapunk kérdésére elmondta, hogy 2019 és 2024 januárja között a párttagok közül 41 távozott, és helyettük 46-an érkeztek.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik