Belföld

Újabb kórházi „elfekvő” ágyakról dönt Pintér Sándor

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Folytatódik a szakápolási rendszer átalakítása.

Felkerült a kormány honlapjára Pintér Sándor belügyminiszter társadalmi vitára bocsátott rendelettervezete, amellyel folytatódik a szakápolás átalakítása. Az előző rendelet nem változott, csak a melléklete. December elsejétől újabb három vidéki kórház betegei kerülnek át a szociális ellátórendszerbe. Ez Kalocsán 139, Mezőhegyesen 73, Orosházán 80 kórházi ágyat érint.

Tavaly január elsejétől módosult az ellenzék által sokat bírált szociális (saláta)törvény amely lehetővé tette, hogy az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatóktól szakápolási központok vegyék át azokat az ágyakat, amelyeken tartós ápolást-gondozást végeznek. Ezeket nevezi a köznyelv „elfekvőnek”.

Fontos, hogy a betegek nem költöznek, csak szervezetileg a kórházaktól a szakápolási központokhoz kerülnek.

Tavaly júliustól hat szociális szakápolási központ jött létre a tartós gondozásra szorulók ellátására. A Belügyminisztérium korábban egyebek mellett azzal érvelt, hogy a tartós ápolásra szoruló többnyire idős betegek gondozása inkább szociális feladat, hiszen ők nem igényelnek 24 órás orvosi felügyeletet.

A tárca szerint az egészségügy rövidtávú ellátást nyújt, míg a szakápolási központ az igénybe vevő otthonaként funkcionál, szolgáltatásai túlmutatnak a fekvőbeteg-ellátó intézményekben biztosított ellátáson. A szociális intézmény teljes ellátást, fizikai, mentális és egészségügyi gondoskodást teljesít, otthon-jellegű elhelyezést biztosít lakóinak. A tervek szerint a szakápolási célú fekvőbeteg-szakellátást nyújtó, az Országos Kórházi Főigazgatóság által fenntartott intézmények fokozatosan kerülnek át a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik