Belföld

Ezt tervezi Pintér Sándor a kórházi elfekvőkkel

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormány júliustól a szociális ellátórendszerre bízza az ápolásra-gondozásra szorulók ellátását.

A belügyminiszter társadalmi vitára bocsátotta rendelettervezetét, amely azt pontosítja, hogy a szakápolási célú fekvőbeteg-szakellátást nyújtó, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által fenntartott intézményekből az ellátottak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mely intézményeibe kerülnének. Pintér Sándor hat átadó/befogadó intézményt jelölt ki, ágyszámokkal (zárójelben).

Tervei alapján Oroszlányból (70), az Észak-Budai Szent János Centrumkórházból (100) ágy kerülne át egy-egy közeli szociális intézményhez. Jóval nagyobb változást jelenthet ugyanakkor az, hogy a betegek a dombóvári kórházból Pincehelyre (39), Szombathelyről Celldömölkre (40), Nyíregyházáról Vásárosnaménybe (60), Karcagról pedig Kunhegyesre (25) kerülnének július elsejétől.

Frissítünk!

A betegek nem költöznek

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság jelezte, a tervezet alapján az egészségügytől úgy kerülnek át az ápolási ágyak, hogy  ez nem jár a betegek átköltöztetésével. Az érintett kórházak egyes telephelyein, az intézmény egyik épületében vagy annak egy részében működtetett ápolási osztályok eredeti helyükön működnek tovább és maga az épület vagy annak része kerül át a gondoskodáspolitikáért felelős ágazat irányítása alá. Az így átvett intézmények szakápolási központ formájában a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában, annak egyes költségvetési szervéhez telephelyként integrált formában működnek a jövőben., vagyis az ápoltak ellátása a megszokott helyszínen történik az ágazati átvétel után is.

A rendeletre azért lesz szükség, mert január elsejétől módosult az ellenzék által sokat bírált szociális (saláta)törvény amely lehetővé tette, hogy az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatóktól szakápolási központok vegyék át azokat az ágyakat, amelyeken tartós ápolást-gondozást végeznek, ezeket nevezi a köznyelv elfekvőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik