Belföld

Vádlottak padján a halál kufárai, mindent tagadnak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A vád szerint pesti kórházak boncmesterei üzleteltek a halottakkal.

A Fővárosi Törvényszéken hétfőn tartottak előkészítő ülést a halottakkal bizniszelő társaság ügyében. A vádlottak padján ismert fővárosi kórházakban dolgozó boncmesterek foglaltak helyet. A Fővárosi Főügyészség vesztegetés elfogadásával – kettejüket többrendbeli, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett alakzattal – vádolja. A Blikk beszámolója szerint egyikük sem ismerte el bűnösségét, szerintük nem követtek el semmilyen bűncselekményt. A lap úgy tudja, a vesztegető temetkezési vállalkozó meghalt, ellene megszűnt az eljárás.

A vádirat lényege szerint egy 33 éves férfi egy budapesti orvostani intézet boncmestereként dolgozott. Többek között a halottak beérkezésével és kiadásával kapcsolatos adminisztráció, a temetkezési vállalatokkal és hozzátartozókkal való kapcsolattartás, valamint a tárolási-hűtési díj beszedése és arról számla kiállítása volt a feladata. A férfinak különböző temetkezési vállalkozók rendszeresen ígértek és adtak korrupciós pénzt azért, hogy az elhunytak hozzátartozóit hozzájuk irányítsa, illetve olyan egyéb kérések teljesítésért, mint a soron kívüli boncolás elintézése és a holttestek tárolási díjáról valótlan összegű számlák kiállítása.

Az egyik vállalkozó hasonló módon jogtalan előnyt ígért további 4, másik kórházban dolgozó egészségügyi alkalmazottnak, 3 férfinak – 2 boncmesternek és egy segéd-boncmesternek –, valamint egy adminisztrátorként dolgozó nőnek is. A korrupciós cselekményeket a Nemzeti Védelmi Szolgálat észlelte és derítette fel. A főkolompost 2021-ben – összesen 18 rendbeli vesztegetés elfogadása miatt – fogták el. A lakásán mintegy kétmillió forintot foglaltak le.

A Blikk által idézett ügyvédek azt állítják, óriási a különbség a lehallgatott beszélgetések és azok leiratai között, amire a vád is épül. A harmadrendű vádlott ügyvédje szerint védence nehéz anyagi helyzetbe került, a lányának esküvője volt, csak ezért fogadott el pénzt a temetkezési vállalkozótól. A lap szerint az ötödrendű vádlott több mint 25 éve dolgozik boncmesterként, az eset óta is több dicséretben részesült. Ügyvédje szerint akár nyelvészszakértőre is szükség lehet, ha a telefonbeszélgetések alapján a bírónak nem lenne egyértelmű, hogy nem történt bűncselekmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik