Belföld

Magyar Péter: A Tisza Párt az eddigi főpolgármester-helyetteseket bizonyosan nem szavazza meg

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„A fővárosi választók június 9-én kevesebb mint 300 szavazat többséggel úgy döntöttek, hogy Karácsony Gergely marad a főpolgármester. Ugyanakkor azt is határozottan kimondták a budapestiek, hogy nem kérnek az eddigi mutyikból és az óbaloldali közgyűlési többség által eddig képviselt irányból” – írja keddi közleményében Magyar Péter, amelyben részletezi a Tisza Párt álláspontját Budapest jövőbeni működéséről.

Mint fogalmazott, a választóktól kapott óriási felhatalmazás felelősségét átérezve, a Tisza Párt elnökeként minden budapesti listavezetőt egyeztetésre hívott. A felek közül egyedül a Fidesz-frakció nem élt a felajánlott eszmecsere lehetőségével, jelezte.

Magyar Péter az eddig lefolytatott tárgyalások alapján arra jutott: a Tisza Párt nem köt semelyik frakcióval koalíciót. Főpolgármester-helyettest nem javasol, ahogy a budapesti cégek igazgatóságaiban és felügyelőbizottságaiban sem vesz részt. Főpolgármester-helyettest Karácsony Gergelynek van joga jelölni, a törvényes működéshez legalább egy helyettesre szükség van, tette hozzá.

A Tisza Párt frakciója az eddigi helyetteseket bizonyosan nem szavazza meg, mert a budapesti választók egyértelmű ítéletet mondtak a DK–MSZP politikusok eddigi munkájáról, folytatta. Az egyeztetések és a nyilatkozatok alapján szerinte egyértelmű, hogy sem a Fidesz, sem a Kutyapárt, sem a TISZA nem jelöl főpolgármester-helyettest. Az is világossá vált, hogy Karácsony Gergely eddigi helyetteseit pedig nem választja meg az új összetételű közgyűlés, közölte.

A törvényes működés és a főváros pénzügyi helyzetének biztosítása és az eddigieknél szakmaibb városvezetés érdekében javaslom megfontolásra Karácsony Gergelynek, hogy jelöljön olyan főpolgármester-helyettest, akinek a személye ezekre garancia lehet és aki a közgyűlésben meggyőző többséget kaphat egy titkos szavazáson

– írta.

Megjegyezte: természetesen a főpolgármesternek lehetősége van arra is, hogy a választók akaratával szembe menve, a Fidesszel és a DK-val összefogva, az eddigi helyetteseit terjessze a közgyűlés elé és egy Fidesz-DK koalícióval irányítsa Budapestet.

Magyar arra is kitért, hogy a főváros jórészt a kormányzati elvonásoknak is köszönhetően a csőd szélén áll, szinte semmilyen érdemi fejlesztésre sincs lehetőség. Budapest működtetéséhez Karácsony Gergelynek és Orbán Viktornak azonnal rendeznie kell Budapest és a kormány kapcsolatát, lehetőség szerint nyilvános, transzparens módon – írta Magyar.

A Tisza Párt elnöke szerint jelenleg felelős politikus nem beszélhet budapesti olimpiarendezésről, amikor a főváros a legalapvetőbb jogszabályi kötelezettségeinek sem tud megfelelni, a forráshiány és az átláthatatlan működés miatt. Mindenféle olimpiai álom előfeltétele egy országos, ügydöntő népszavazás, a Budapesttől elvont források kifizetése és egy nyílt szakmai párbeszéd, fogalmazott.

Magyar, végezetül, arra is kitért, hogy a Tisza Párt a budapestiek érdekét szolgáló előterjesztéseket megszavazva, a város működőképességének fenntartása és a főváros fejlesztése érdekében fog politizálni. A város működőképességének és irányíthatóságának fenntartása ezen túlmenően a főpolgármester és a kormány felelőssége, zárta a közleményt.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik