Belföld

A cukorbeteg gyerekek maguknál tarthatják az iskolában a mobiltelefont

Marjai János
Marjai János

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek az igazgatók döntése alapján az iskolában is maguknál tarthatják a mobiltelefont – írta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.

Az iskolákban több mint 3 ezer, 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek kezdte meg a tanulmányait. Ők az igazgatók döntése alapján továbbra is maguknál tarthatják a mobiltelefonjaikat az iskolai idő alatt, így értesülhetnek azokról az adatokról, amelyeket a szöveti cukormérő eszközök (szenzorok) továbbítanak az okoseszközökre – írta a főtanácsadó.

A szülőknek jelezniük kell az iskola igazgatója felé, hogy a gyermek 1-es típusú cukorbeteg. Ezt orvosi papírokkal kell igazolni. Az igazgató ebben az esetben tudja engedélyezni a mobiltelefon használatát a tanítási nap folyamán – közölte. Az igazgató rögzíti a tanulmányi rendszerben a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát, valamint a birtokolható tárgyat. Így a diabéteszes gyermekek a továbbiakban is láthatják a telefonjukon a nekik legfontosabb adatokat – olvasható a bejegyzésben. A cukorbeteg közösségek számíthatnak a kormány támogatására – írta Nyitrai Zsolt.

Kapcsolódó
Nem unortodox lépés az iskolai mobiltiltás az unióban
Bár a magyar kormány szeptember elsején hatályba lépett rendeletét nem fogadta egyöntetű lelkesedés idehaza, az iskolai mobilozás tiltása nem számít unortodox lépésnek az Európai Unióban, ráadásul összhangban van az UNESCO irányelveivel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik