Belföld

Tölgyessy Péter: Megmozdult a magyar politika, 14 éve nem volt esély, hogy Orbán megbukjon, most van

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Tölgyessy Péter politikai elemző volt a Partizán vendége, és tekintette át a meglehetősen hektikus 2024-et évet közéleti szempontból.

A júniusi EP-, illetve önkormányzati választás nyomán azt mondta az elemző, hogy miközben a Fidesz a legtöbb európai kormányhoz képest jól szerepelt, de 2022-hoz képest mégis tízszázaléknyit vesztett. Az elemző megjegyezte: az ő kalkulációja szerint Magyar Péter szavazóinak ötöde a Fidesz-táborból érkezett, ez pedig sok.

Azt mondta Tölgyessy, hogy ezen a választáson fontos változás történt, ugyanis

megmozdult a magyar politika 14 stagnálás után.

Ez azt jelenti, hogy újra valóságos tét van a magyar politikában. Hozzátette: most először került a Fidesz olyan helyzetbe, hogy veszíthet is.

Később azt is mondta, hogy

14 éve sosem volt esély, hogy Orbán megbukjon, most van.

Szerinte fej-fej mellett van a két blokk, azaz az ellenzék, a rendszerváltást akarók és a Fidesz. Tölgyessy Péter később azt is mondta, hogy a Fidesz gépezete, a hatalomgyár, tehát a propaganda, a mozgósítás már messze nem akkora, mint korábban volt, sőt, alapvetően sokkal kisebb, mint azt a baloldal gondolja.

Tölgyessy azt mondta, a Fideszre jelenleg nem elsősorban politikai veszély leselkedik, hanem gazdasági. Lassan ugyanis – érvelt az elemző – ötödik éve nincs növekedés Magyarországon, azaz a kormány fél évtizede nem tud adni növekedést a lakosságnak. Pedig ez „a rendszer 4-5 százalékos növekedéssel működik jól.” Hozzátette: forráshiány, növekedéshiány van. A magasnyomású gazdaság nem sikerült, a kínai hitel nem segít – szögezte le. A Fideszre politikailag komoly veszélyt jelent, hogy miközben elveszíti az eliteket, elvesztik Budát, úgy szorulnak vissza az alacsony státuszú, idős, nem városi szavazók felé. „Ha ezt a folyamatot nem tudja a kormány elreteszelni növekedéssel, akkor meginoghat” a Fidesz hatalma. „Ez életveszélyes folyamat” a kormány számára Tölgyessy szerint.

Amiért megmozdult most a magyar politikai – mondta az elemző – az legalább három ok:

  • növekedés beesése,
  • az elitek elfordulása,
  • illetve az ellenzék teljes megsemmisülése.

Magyar Péter tud a választóknak reményt adni, a régi ellenzéki pártok pedig nem- summázott. Magyar Péterről azt mondta Tölgyessy: hihetetlen, hogy jött, és egyedül összetörte ezt az egész ellenzéki világot.

Magyar Péter hihetetlenül érzi, amit az ellenzéki szavazó hallani akar, olyan, mint egy szupervisszhang.

Ugyanakkor azt is mondta Tölgyessy, hogy Magyar Péter „hisztérikus, hihetetlen túlzásokat mond, ezeken az alapokon lehetetlen egy országot irányítani.” Ugyanakkor egyelőre nem ez számít. Az ellenzéki szavazóknak mindegy, „milyen színű a macska, ha megfogja az egeret.” Az ellenzéki szavazóknak megváltóra van szüksége, aki kézrátétellel gyógyít – tette hozzá. Az ugyanakkor probléma lehet, hogy Magyar Péter kulturálisan jobboldali, és ha a baloldal teljesen feladja magát Magyarországon.

Magyar Péter a legmodernebb politikus, aki a régi magyar panaszkultúrát egyesíti az európai populizmussal.

Később azt mondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek egy esetleges budapesti olimpia kiegyezési lehetőség lenne a kormánnyal. Tölgyessy azt mondta, megbukott a karácsonyi szerepfelfogás, miszerint ő egy ellenzéki városvezető, ehelyett szerinte Karácsony átáll a pragmatikusabb Botka-modellre, utalva ezzel Botka László szegedi városvezetőre.

Tölgyessy nem jósol sok jót a NER-nek a közeljövőt illetően, mert mint mondta, túl sok az ügy, túl sok a probléma egyidejűleg, ezek megoldására pedig kevés a forrás. Azt mondta, hogy 2020 előtt láttuk a NER „felfelé szálló ágát, mostanra a negatívumai kezdenek feltűnni.” Ezután némileg meglepően azt mondta: messze nem tulajdonít akkora jelentőséget Magyar Péternek, mint sokan. Ha az ország nem lenne ekkora válságban, akkor ő nem lenne itt – fogalmazott. „2017-ben neki nem lett volna esélye.” Azt is mondta, hogy

Magyar Péter egy terméke ennek a válságnak.

A válság megoldásában Tölgyessy szerint sokkal nagyobb esélyei lennének Orbánnak, ha Trump győz az elnökválasztáson, ha ugyanis Harris győz, akkor a magyar kormányfő defenzív szerepbe kerül.

Végül úgy összegzett Tölgyessy Péter, hogy zivataros és zűrös időszak elé néz Magyarország és a hazai közélet, a rendszerváltás nem biztos, hogy olyan jót hoz majd, ugyanakkor ezzel visszakaphatja a többség a döntés lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik