Belföld

Gyurcsány: Arra kényszerítik a gyerekeinket, hogy a múltban ragadjanak, Orbánnal

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Elindította az új tanévet Gyurcsány Ferenc is, aki a Facebook-oldalán, pontokba szedve fejtette ki, mit gondol a hazai közoktatás jelenlegi állapotáról. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint, „amit csak el lehetett rontani az iskolában, azt elrontották”.

Egyebek mellett úgy látja, hogy az iskolákban

  • senki nem érzi magát fontosnak, megbecsültnek, mindenki elégedetlen.
  • Nem értik, hogy minden gyerek a valóság egy megismételhetetlen, különleges darabja, aki önmagáért, egyedisége miatt is érték. Nem egyforma gyerekeket mint téglákat akarunk a falba. Nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy gyerekeinknek egy digitális villanás többet mond a világról, mint Szép Ernő bármelyik szövege. Itt egy megrázóan nehezen érthető, új korszak van, mégis arra kényszerítik gyerekeinket, hogy, Orbánnal együtt, maradjanak a múltban.
  • Rendről és fegyelemről tudnak csak beszélni, az eszükbe se jut, hogy a gyerek játszik, álmodik, új, időnként furcsa utakat keres és valójában nem mindig engedetlen, csak dolga, baja van a világgal, amit mi nem értünk, de miért is kellene, hiszen ez az ő világa. Nem engedik játszani őket.
  • A tanár a legfontosabb. Nem a kaszinótulajdonos, nem az ingatlanbefektető, “nem én itt, a számítógép előtt”.
  • Tanárainknak legalább annyit kellene keresniük, mint amennyit egy minisztériumi osztályvezető keres. De nem így van. A következményeket látják. Például azt, hogy nincs elég ember, aki ebben a rendszerben arra tenné fel az életét, hogy a gyerekeinket tanítsa, nevelje.
  • Ugyanakkor tévednek, ha azt hiszik, hogy a magyar iskola van bajban. Sajnos nem így van. Magyarország van bajban. És nyavalyáink egyik legfájóbbika a magyar iskola

– írja posztjában az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik