Kiderült, ki az a „fedett nyomozó”, akiről a DK beszél, akinek szerepe van az óbudai polgármester letartóztatásában

Egy jól ismert közéleti kalandor, aki még a Borkai-ügyben is feltűnt.

Kiss Lászót, Óbuda DK-s polgármesterét két héttel ezelőtt letartóztatták. A gyanú mások mellett befolyással való üzérkedés. A DK (beleértve Kisst is) a kezdetektől fogva azt állítja, hogy a vádak abszurdak, politikai leszámolás zajlik. Ennek a kommunikációnak a része volt az is, amikor Vadai Ágnes szerdán dokumentumokat tárt a nyilvánosság elé, amelyek szerinte bizonyítják, hogy koncepciós eljárás folyik Kiss Lászlóval szemben. Vadai azt is kijelentette, hogy egy magas rangú állami vezető rendelte meg az óbudai polgármester megbuktatását.

Az ügyészség erre azzal reagált, hogy egy büntetett előéletű személy tett ajánlatot egy költségvetési csalás miatt eljárás alá vont vállalkozónak (akinek a vallomásával aztán elindult az egész ügy). A DK politikusa erre azzal kontrázott, hogy az a bizonyos büntetett előéletű személy valójában egy fedett nyomozó lehet, aki a hatóságoknak dolgozott.

A Telex megszerezte a nyomozati iratokat, amelyekből nem csak az derül ki, melyik fél járt közelebb az igazsághoz, de az is, hogy ki volt az a személy, akit a DK fedett nyomozónak gondolt. Ő pedig nem más, mint Mikó István, közéleti kalandor, aki korábban feltűnt a Borkai-ügyben és a Dunaferr-botrányban is, amikor egy biztonsági emberekből álló csapat megpróbálta átvenni a dunaújvárosi vasmű területét.

A nyomozati iratok szerint Mikó kapcsolatba került K. János vállalkozóval, aki ellen költségvetési csalás miatt már akkor eljárás folyt. Mikó elhitette a vállalkozóval, hogy ő egy fedett nyomozó, és ha bizonyítékokat tud neki szerezni „elsősorban a fővárosi Városháza eladásával kapcsolatos bűncselekményről”, akkor el tudja intézni, hogy az ellene folyó büntetőeljárásból K. Jánost „kikapja” az ügyész. A dokumentumok szerint a vállalkozó nem tudott beszámolni a Városházával kapcsolatos bűncselekményekről, az óbudai ügyekről azonban kitálalt. K. János aztán végül maga sétált be a 2021 decemberében a Központi Nyomozó Főügyészségre vallomást tenni, és magával vitte az általa titokban rögzített hangfelvételeket is, amelyeken az óbudai ügy szereplőivel beszél. A nyomozati iratokban az is szerepel, hogy K. János kijelentette, ő annak tudatában követte el a bűncselekményeket, hogy épp együttműködik egy fedett nyomozóval, így megtehet olyan dolgokat, amelyek egyébként törvénybe ütköznek.

Mikó nem volt fedett nyomozó, a nyilvántartások szerint nem tartozik egyetlen rendvédelmi vagy más állami szerv kötelékébe sem, és valószínűsíthető, hogy felsőbb, ügyészi kapcsolatai sem voltak. Ezt a feltételezést erősíti, hogy miután K. János vallott, nem csak az óbudai ügyben indult nyomozás, hanem Mikó István esetében is, akit aztán még 2021 végén le is tartóztattak.

Mikó István ügyeivel korábban több cikkben foglalkozunk:

Az alábbi cikkben pedig az óbudai polgármester, Kiss László történetével foglalkoztunk:

Kapcsolódó
Óbuda letartóztatott polgármestere megválasztása előtt aláírt egy iratot, ami most válhat kínossá
Kiss László személyesen biztosított székhelyhasználatot a házában egy cégnek, amelyben feleségén kívül egy olyan személy töltötte be az ügyvezető-tulajdonosi posztot, aki egy másik cégével több milliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól azután, hogy Kisst polgármesternek választották.