Belföld

Büntetőeljárást indított a rendőrség a Keleti pályaudvarnál kisiklott InterCity ügyében

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Büntetőeljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Keleti pályaudvarnál vasárnap este kisiklott InterCity ügyében – tudta meg a 24.hu. Értesüléseinket a BRFK kommunikációs osztálya megerősíttette.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya a vasúti közlekedés veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt, szakértők bevonásával folytat nyomozást

– közölték lapunkkal, a folyamatban lévő eljárás érdekében azonban nem adhattak bővebb tájékoztatást, mindössze annyit, hogy a balesetet elszenvedő vonat jelenleg is a Keleti pályaudvaron van.

Ahogy beszámoltunk, vasárnap este kisiklott a Budapestre tartó Claudiopolis InterCity a Keleti pályaudvarhoz vezető pályaszakaszon. A balesetben senki nem sérült meg, de a műszaki mentés miatt kedd hajnalig nem tudott vonatokat indítani és fogadni a főpályaudvar. A megszokott közlekedést végül kedd délelőtt sikerült teljesen helyreállítani.

Azóta kiderült, hogy az első vizsgálat alapján csavartörés okozta a vonatkisiklást. A baleset okát abban látják, hogy a váltó egyik csúcssínjét annak mozgató rúdjához rögzítő csavarok eltörtek, ennek következtében a váltó állításakor az állítórúd a csúcssín tényleges mozgatása nélkül a vágányúthoz szükséges végállásba került, így a biztosítóberendezés a váltót helyes állásúnak érzékelte a két simuló csúcssín ellenére.

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított.

Kapcsolódó
Egy törött váltó és a vasútfejlesztések leállítása – Vitézy szerint egyértelmű, ki a felelős a MÁV széteséséért
A volt államtitkár szerint Lázár János rendszeresen fedezet nélkül ad ki utasításokat a cégvezetésnek, amiket mindig a karbantartási pénzekből próbálnak meg kifizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik