Belföld

Nyilvánosak a pótfelvételik ponthatárai

MTI
MTI

Csütörtök délután a felvi.hu-n nyilvánosságra hozták a pótfelvételi ponthatárait.

17 ezernél is többen jelentkeztek a 2024-es pótfelvételin valamelyik magyar egyetem képzésére. Erre azok jelentkezhettek, akik a felvételin nem kerültek be egyik megjelölt szakra sem, vagy nem is jelentkeztek felsőoktatási képzésre. A pótfelvételizők 44 százaléka állami ösztöndíjas szakot jelölt meg, kétharmaduk alapszakot, mesterképzésre pedig a jelentkezők 15 százaléka felvételizett – írta az Eduline.hu.

Azok, akik megadták a mobilszámukat, sms-ben is értesítést kapnak az eredményükről, de a közzététel után az eredmény az E-felvételiben is megnézhető. A felvételi határozat szeptember első napjaiban érkezik azoknak, akik a pótfelvételin jutnak be az egyetemre, ami az E-felvételiből tölthető majd le a Hivatalos iratok menüpontból.

Önköltséges formában 15 szakterületre várt új hallgatókat 48 főiskola és egyetem, állami ösztöndíjjal 32 intézménybe lehetett bekerülni főként hiányszakmáknak számító, agrár, hitéleti, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés, sporttudomány és természettudomány képzési területekre, összesen több mint nyolcezer helyre – írta az Index.

„Munkaerőpiaci szempontból fontos képzési területet választott 65 százalékuk”– közölte a pótfelvételi jelentkezések lezárását követően a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, Varga-Bajusz Veronika. Legtöbben valamelyik pedagógusképzést jelölték meg,  összesen 4700-an, az államtitkár szerint ez a szám jóval meghaladja a legnépszerűbb gazdasági szakokra jelentkezőkét. A területen az óvodapedagógus és a gyógypedagógusképzés a legkeresettebb a felvételizők között.

Azoknál a szakoknál, amelyeket a hagyományos felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételin sem lehetett alacsonyabb ponthatárokat meghúzni, a most megállapítottak így azonosak, vagy némileg magasabbak a július 24-einél.

Bár idén eltörölték a minimum ponthatárt, így költségtérítéses levelező képzéseknél lehetett találni rekordalacsony 78-as ponthatárt ( a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola gazdaságinformatikus szakán), de a hagyományos eljárásban is a legnépszerűbb nem hiányterületek sorába tartozó állami ösztöndíjas nappali képzéseknél még mindig magas pontszámokat vártak el, a gazdálkodás és menedzsment szaknál 370 pont volt a küszöb, pszichológián 437 pont, kommunikáció szakon 395 pont, a jogászképzésre is aligha lehetett 403 pont alatt bejutni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik