Belföld

Egy héttel a tanév kezdete előtt nem tudják az iskolák, hogyan kéne tiltani az okostelefonok használatát a tanulóknak

miljko / Getty Images
miljko / Getty Images

Az idei tanév kezdete előtt csupán egy héttel több iskolában sem tudják, hogyan kellene megvalósítani a kormány okostelefon-használatot korlátozó rendeletét, írja a Népszava.

Egy budapesti általános igazgatója a lapnak azt mondta, nem kaptak semmilyen tájékoztatást a tankerületi központtól, szerinte minden rájuk van hagyva, a tantestületnek kell kitalálnia a tanév kezdetén, hogyan fogják beszedni, biztonságban tárolni, majd visszaadni a mobilokat a gyerekeknek. Az igazgató megnézte, máshol mi a gyakorlat, és Romániában például minden iskolának biztosítottak zárható lemezszekrényeket.

A kormány két hete hozta meg azt a kormányrendeletet, amely szerint a tanulók a közoktatási intézmények területén, a tanítási nap folyamán alapesetben nem használhatják telekommunikációs eszközeiket. A jogszabály elsősorban a diákoknál, internetkapcsolat létesítésére képes okostelefonokra, tabletekre és okosórákra vonatkozik. A végrehajtási rendelet szerint a „használatban korlátozott tárgyat” csak oktatási célokra lehet használni, de ezt külön kell engedélyezni, a használat célját és időtartamát pedig adminisztrálni kell.

A Népszava egy másik iskoláról azt tudja, hogy

a vezetés a tankerületi központhoz fordult a felmerülő kérdésekkel (többek között például kit terel a felelősség, ha egy eszköz eltűnik vagy megkárosodik), de a tankerület sem tudott érdemi válaszokat adni.

Más iskolában viszont például az az elképzelés a megvalósításra, hogy az aulába raknak zárható szekrényeket, az alsós tagozatokon pedig az osztályok saját tantermeiben. A telefonokat az első tanórákat tartó pedagógusok fogják beszedni és az utolsó órákat tartók adják vissza. Ehhez a házirend módosítására is szükség lesz, amit a középiskolákban a diákönkormányzatnak is véleményeznie kell.

A tankerületi központok felügyeletét ellátó Klebelsberg Központ honlapján megjelent egy közlemény, mely szerint a Belügyminisztérium, a KK és az Oktatási Hivatal vezetői augusztus 27-én, kedden, kevesebb mint egy héttel a tanévkezdés előtt – tartanak tájékoztatást a tankerületek, pedagógiai és oktatási központok vezetőinek, itt szó lesz a használatukban korlátozott tárgyakra vonatkozó szabályozásról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik