Belföld

Az állami földek eladásáért küzdött, igazi nagybirtokos lett Győrffy Balázsból

Purger Tamás / MTI
Purger Tamás / MTI
Az állami földek eladásáért küzdött agrárkamarai elnökként, végül igazi nagybirtokos lett az ittas verekedésért pénteken lemondani kényszerült Győrffy Balázsból.

Győrffy Balázs a Veszprém megyei Nemesgörzsöny polgármestereként kezdte közéleti karrierjét 2006-ban, 2010-ben lett országgyűlési képviselő a Fidesz színeiben, legutóbb 2022-ben lett képviselő. Végig az agrárvonalon mozgott, a helyi gazdakörökben töltött be vezető szerepet, majd 2013-tól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökévé választották, a tisztséget most is ő viseli.

Neve az állami földpályázatoknál került be először a hírekbe, amikor a súlyosan látássérült, a helyiek szerint önálló gazdálkodásra alkalmatlan édesapja 10 hektáros szántó haszonbérleti jogát nyerte el Nagyacsádon még 2012-ben. Pár évvel később, az állami földek privatizációjakor még inkább reflektorfénybe került: az agrárkamara elnökeként lobbizott azért, hogy az állam értékesítsen a gazdáknak földeket, majd képviselőként beadott egy leendő földtulajdonosoknak kedvező módosító indítványt, mely megengedte a bérleti díj felemelését. Ezután ő is, és édesapja is indult egy liciten, 15, illetve 3 hektáros területet nyertek el. Győrffy javaslatát pont aznap fogadta el a parlament, amikor ő maga megnyerte a földeket. A politikus támadták amiatt, hogy ő is a saját törvénymódosításának a kedvezményezettje.

Győrffy Balázs trükkös cserével is szerzett földeket. Először csere révén szerzett egy 0,003 százalékos tulajdonrészt egy 135 hektáros birtokon Takácsiban, ami 49 négyzetméternyi részt jelentett a tulajdoni hányad alapján. Ez pont egy nappal azelőtt történt, mielőtt szigorodtak volna a földszerzés szabályai. Majd miután így birtokon belülre került, kilenc hónapra rá megvásárolta a maradék 99,997 százalékos tulajdonrészt is.

Győrffy Balázsnak a legutóbbi, 2024-es vagyonnyilatkozata szerint körülbelül 300 hektárnyi földje van (összesen 29 ingatlanról számolt be), ennél több a földtörvény szerint nem is lehet egy magánszemély tulajdonában. Így, miután lemondani kényszerült a közéleti megbízatásairól, a földjeiből is meg tud élni, akár úgy is, ha csak kiadja azokat.

Kuratóriumi tagja a Lázár János vezette Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak, ahonnan bevallása szerint egy és ötmillió forintos havi bruttó jövedelemre tesz szert uniós képviselői fizetése mellett. Elnökségi tagja a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) egy kft.-ben és egy szövetkezetben is tulajdonos, illetve vezető tisztségviselő.

Politikai pályafutása augusztus 23-án ért véget, miután egy budapesti szórakozóhelyen ittas állapotban vitába keveredett egy hölggyel, és a vita tettlegességig fajult. A történtek miatt büntetőeljárás is indult. Győrffy közölte, visszavonul a közélettől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik