Belföld

Családban marad

Egy fideszes politikus rokkantnyugdíjas apja és a megyei kormánymegbízott kabinetfőnökének felesége lett földbirtokos a Nemzeti Földalap Veszprém megyei pályázatának köszönhetően

A Blikk emrég adott hírt arról, hogy Szedlák Attila fideszes képviselő gyógypedagógus felesége Balatonvilágoson 34 hektáros szántó bérleti jogát nyerte el. Szedlák Bernadett a hét végén bejelentette: politikai támadásokra hivatkozva lemondott a balatoni birtokról.

Győrffy Balázs fideszes parlamenti képviselő és nemesgörzsönyi polgármester édesapja, Győrffy Sándor Nagyacsádon egy 10 hektáros szántó haszonbérleti jogát nyerte el húsz évre.A lap egy helyi forrása szerint az idős férfi egészségi állapota miatt alkalmatlan a gazdálkodásra. A Blikk felkereste az üggyel kapcsolatban a politikust, aki nem kívánt válaszolni a kérdésekre.

Győrffynek ugyan nincs szakirányú végzettsége, de első munkahelye a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban volt Veszprémben, az Országgyűlésben a mezőgazdasági bizottság tagja, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) alelnöke. Családi vállalkozásban gazdálkodik, szántóföldi növénytermesztéssel és sertéstartással foglalkozik a képviselőség és a polgármesterség mellett. Vagyonnyilatkozata szerint közel 20 hektár föld van a nevén, főleg szántók. Írja az Index

Győrffy másfél hete a Magosz alelnökeként egy fórumon védte meg azÁngyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár által is sokat bírált földpályázatokat. „A földpályázatok kapcsán megint előjött az oligarcházás. Ezt visszautasítjuk, szeretnénk, ha ezzel az 50-es, 60-as éveket idéző kommunikációval felhagynának” – mondta akkor Győrffy.

A Blikk arról is írt, hogy a Veszprém megyei kormányhivatal kabinetfőnöke, Takács Szabolcs felesége, Takácsné Légrádi Edina 31 hektárnyi szántót kapott 20 évre Farkasgyepűn, akinek ezért évente 13-14 ezer forintot kell fizetnie hektáronként.

„Noha Takácsné mezőgazdasági iskolába járt, földdel később soha sem foglalkozott, ahogy a férje sem”– mondta el a Blikknek Orbán Imre, a Veszprém megyei földvédő bizottság egyik vezetője. Szerinte elfogadhatatlan, ha egy politikus a politikai tőkéjét és az információs rendszerét felhasználva, mások kárára saját családtagjait juttatja előnyhöz.

Takácsné Légrádi Edina vidékfejlesztési menedzserként dolgozott a Pápa és Környéke Települési Önkormányzatok Területfejlesztési Társulásában, idetartozik Farkasgyepű is. Férje Bakonyjákó polgármestereként elnökségi tag volt. Győrffy Balázs jelenleg is tagja a vezető testületnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik