Belföld

„Egy súlyosan beteg ember kapott méltányosságot, a gondozója nem. Egy édesapa kapott, a gyerekei nem”

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A magyar kormány szerint észszerű és arányos változtatás, hogy augusztus 21-től semmilyen lakhatási támogatást nem kapnak az ukrajnai menekültek. Az érintettek kérhettek ugyan méltányosságot, ám a Magyar Helsinki Bizottság szerint ezeket következetlenül ítélték meg, sőt, teljesen abszurd helyzetek is előálltak.

Június végén derült égből villámcsapásként érte a Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekülteket, hogy egy új rendelet szerint augusztus 21. után már csak a háborús műveletek által sújtott ukrán területekről érkezők lesznek jogosultak támogatott lakhatásra. Az érintetteknek – köztük a hazánkban nagy számban tartózkodó, Kárpátaljáról érkezett menedékeseknek – hat napjuk volt arra, hogy méltányossági kérelmet nyújtsanak be azért, hogy továbbra is jogosultak maradhassanak a központi állami elszállásolásra. Nemrég egy fővárosi menekültszállón az érintettek maguk is elmondták lapunknak, miért kulcsfontosságú, hogy az ideiglenes szálláshelyükön maradhassanak – az eddigi feltételek között.

Mohos Márton / 24.hu

A kormány még tavaly májusban nevezett ki egy, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztost Pál Norbert személyében, így tőle szerettük volna megtudni többek között azt, hogy mivel indokolja a rendelet szükségességét, a rendkívül rövid határidőt a méltányossági kérelem benyújtására, illetve milyen eljárásban döntenek ezekről.

A kormánybiztos nevében a Miniszterelnökségi Sajtóiroda válaszolt lapunknak, levelükben pedig egyfelől azt írták: „Magyarország továbbra is minden háború elől menekülő ukrán és ukrán-magyar állampolgárt fogad. A menekülők biztonságban vannak hazánkban, számukra védelmet biztosítunk, gyorsellátást nyújtunk a határon, létfenntartási támogatásban részesülhetnek, megigényelhetik a menedékes státuszt.”

A sajtóiroda kitért arra is, hogy hazánk ingyenes egészségügyi ellátást, a gyermekeknek ingyenes oktatást biztosít, illetve hozzátették, hogy az Orbán Viktor által korábban bejelentett budapesti ukrán iskola kapcsán jelenleg is folynak az előkészületek.

Az ukrán állampolgárok könnyített feltételekkel munkát vállalhatnak, munkavégzés esetén pedig munkáltatójuk igénybe veheti a menedékes munkavállalók lakhatási támogatását függetlenül attól, hogy háború sújtotta területről érkeztek-e vagy sem. Ugyanakkor két és fél évvel a háború kitörését követően – tekintettel a környező országok szigorításaira is – szükségessé vált az elszállásolási rendszerünk felülvizsgálata

– írták.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik