Belföld

Gyurcsány: Kiss László őrizetbe vétele egy új választás kikényszerítésének eszköze

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

„Látva a korábbi bukott fideszes óbudai polgármester önelégült vigyorát, olvasva, hogy nem is titkolják végső céljukat, semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy Kiss László polgármester őrizetbe vétele egy új választás kikényszerítésének eszköze” – írta Gyurcsány Ferenc a Facebook-on. A politikus arra utalt, hogy Bús Balázs volt fideszes polgármester tegnap az őrizetbe vétel hírére egy mosolygós képet posztolt, amint egy strandon kávéval a kezében ül, a politikus annyit írt a felvételhez, hogy „kérek egy kávét”.

A DK elnöke kifejtette, hogy a júniusban megválasztott testületnek októberben kell megalakulnia, de ha a kormány irányítása alatt működő rendőrség eléri, hogy a polgármester akadályoztatva legyen, akkor ez nem tud megtörténni.

Egy idő után nem lesz más megoldás, mint új választást kell majd kiírni. Az őrizetbe vétel, a előzetes letartóztatás kezdeményezése ezt a célt szolgálja. A választók akaratának felülbírálását, Óbuda kormánypárti megszállását.

A volt kormányfő hiszek „Kiss Laci ártatlanságában”, de ez szerinte semmilyen értelemben sem perdöntő. – Ma is elmondom, ahhoz, hogy a polgármester ügyében egy sok éve zajló ügyben le lehessen folytatni az eljárást, nem kell őt börtönbe zárni ítélet nélkül. Ha ki akarják hallgatni, hallgassák ki. Ha meg akarják gyanúsítani, gyanúsítsák meg. Ha vádat akarnak emelni ellene, emeljenek vádat – írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy Kiss László ma ártatlan embernek tekinthető, aki egyébként a hatóságokkal együttműködő, sokak által kifejezett köztiszteletben álló polgár.

Szerinte ordas hazugság, hogy az eljárás érdekében akarják börtönbe zárni. Hangsúlyozta,

az eljárás koncepciós jellegű, nyílt, durva, törvénytelen beavatkozás a választási eredménybe, az emberek döntésébe.

Gyurcsány úgy véli, hogy az óbudai polgármester fogvatartása ahhoz kell, hogy elvegyék tőle a törvényesen, tisztességesen elnyert polgármesteri tisztséget. – A rendőrség a kormány irányítása alatt működik. A rendőrség tájékoztatta a kormányt arról a szándékáról, hogy lecsukja Kiss Lászlót. A kormány ezt tudomásul vette, rosszabb esetben maga sugallta – írta a DK elnöke, aki szerint a kormány, a Fidesz, Orbán új választást akar Óbudán.

Kiss László letartóztatását hivatali vesztegetés gyanúja miatt kezdeményezték. Az RTL Híradónak Kiss ügyvédje azt mondta, 18 millió forint kenőpénz elfogadásával gyanúsítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik