Belföld

Orbán Balázs címére bejegyzett cég vett tóparti ingatlant, a politikus apósának átadott vállalkozás Szántódon építkezik

24.hu
24.hu
Orbán Balázs egykori vállalkozása, a DenkFabrik Kft. vásárolt meg egy vízparti ingatlant Szántódon, a tóparti villasoron. A cég tulajdonosa egy ideje már a miniszterelnök politikai igazgatójának apósa, de székhelye még mindig a politikus címén van. A területen zajlik az építkezés. A villasoron több száz millió forintért forognak az ingatlanok, a cég irataiból pedig egy 315 milliós állami kamattámogatású hitel köszön vissza.

Balatonföldvár és Zamárdi között, a Tihannyal szemközti szántódi villasoron egymás mellett sorakoznak a tóparti házak. Nagy kincs egy ilyen, egy 728 négyzetméteres telken álló 65 négyzetméteres épületet éppen 400 millió forintért árulnak a legnagyobb ingatlanos portálon.

Szántód ezen részen vásárolt ingatlant 2023 júliusában a DenkFabrik Kft. A főtevékenysége szerint saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó cégnek éveken keresztül a tulajdonosa és az ügyvezetője volt Orbán Balázs, a tevékenységi körei között ennek megfelelően szerepel a politikai tevékenység, a felsőfokú oktatás és a társadalomtudományi kutatás is.

Szajki Bálint / 24.hu

Orbán Balázs a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nyári fesztiválján Esztergomban 2024. augusztus 1-jén.

A miniszterelnök politikai igazgatója, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke a vezető tisztségét 2018 júniusában, a Miniszterelnökségre kerülésekor adta át feleségének, Orbán-Simon Eszter Zsuzsannának, aki közel négy éven át felelt a társaság operatív irányításáért. 2022 áprilisában aztán – a más céges érdekeltséggel nem rendelkező – Hires-Lázár Laura lett a kft. ügyvezetője. 2022. november végén Orbán megvált a cégtől, az új tulajdonos Simon József. Az Mfor korábban arról írt, hogy Simon a politikus apósa. A rokoni kapcsolatra rákérdeztünk a politikai igazgatónál és a cégnél is, és egyik fél sem cáfolta, hogy Simon József Orbán Balázs feleségének az apja.

A fideszes politikustól és a cégtől is szerettük volna megtudni azt, hogy kinek a vezetése alatt döntött a kft. az ingatlan megvásárlásáról, de konkrét választ nem kaptunk.

Orbán Balázs a 24.hu-nak csupán annyit írt, hogy a kft. 2022. november 29. óta nem az ő tulajdona, ezért az „érintettekhez” irányított minket kérdéseinkkel. A cégiratokból valóban az látszik, hogy Orbán és Simon József adásvételi szerződést kötött akkor, és a DenkFabrik üzletrészeinek 100 százaléka utóbbira szállt át. Ezzel együtt a cég székhelye továbbra is az Orbán házaspár a cégnyilvántartásban bejegyzett XI. kerületi lakcíme – a DenkFabriknál érdeklődtünk arról, hogy miért, de nem válaszoltak erre.

Galéria
24.hu

315 milliós állami kamattámogatású hitel

A cégtől azt is megkérdeztük, hogy üzleti vállalkozásról van-e szó, vagy magáncélból építkeznek a szántódi villasoron. A válasz arra szorítkozott, hogy

a DenkFabrik Kft. a cég tevékenységi körébe tartozó üzleti célú tevékenységet folytat, amelyről a jogszabályoknak megfelelő tájékoztatást nyújt. A cég a működése során közbeszerzésen nem indult, európai uniós támogatást nem vesz igénybe.

Ami a tájékoztatást illeti, nem eresztették bő lére a Denkfabrik Kft. mérlegbeszámolójához fűzött szöveges kiegészítést. Abból annyi derül ki, hogy 2022-ről 2023-ra a befektetett tárgyi eszközök sora 11 millió forintról 399 millióra ugrott, ezen belül az ingatlanok és vagyoni értékű jogok 390,6 milliót tettek ki. Közelebbről azonban nem nevezték meg, milyen ingatlan megszerzéséről van szó, ahogy azt sem, miből és hogyan finanszírozták. A cég tavaly a 81 millió forintnyi bevételből 43 millió forint adózott eredményt hozott ki, és a megelőző években is 20–30 millió körüli profitot könyvelt el.

A mérlegből az is látszik, hogy állami kamattámogatású hitelt vett fel a DenkFabrik Kft.,

az öt évnél hosszabb lejáratú kötelezettségek között szerepel 315 millió forint Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel MAX+.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik