Belföld

Elhatárolódik Fabiny Tamás az érdi lelkész szavaitól, aki a zsidóságot okolta a holokausztért

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Fabiny Tamás megvizsgálta a botrányt kiváltó szöveget, és szerinte Labossa Péter Mihály szavait valóban úgy lehet értelmezni, mintha a holokausztot Isten a Jézust elutasító zsidók miatt engedte volna meg. A püspök szerint ez az egyház tanításával ellentétes. Még nem tudjuk, lesz-e az ügynek személyi következménye.

Szerdán keltett nagy felháborodást a hír, hogy az érdi evangélikus lelkész, Labossa Péter Mihály a vasárnapi istentiszteleten többek közt azt állította: azért engedte meg Isten a holokausztot, mert a zsidók elutasították Jézust. Az ügyben többször kerestük a lelkészt, aki nem reagált. Az egyház vezető püspöke, Fabiny Tamás teológus azonban megkeresésünkre azt közölte, hogy beszélt Labossával az ügyről, valamint bekérette és megvizsgálja a teljes hanganyagot.

Labossa időközben az evangélikus egyház honlapján megjelentetett egy nyilatkozatot, mely szerint valakik „sajátos módon kiemeltek részeket” a szövegéből, de valójában a holokauszt relativizálásának minden formáját elutasítja. Időközben feljelentés is született a lelkipásztor ellen az érdi ügyészségen. Labossa a nyilakozatában azt is közölte: „ha bárkit megbántott”, bocsánatot kér.

Az inkriminált részletet az alábbi videóban lehet meghallgatni, a teljes prédikációt már a botrány kitörésekor törölték a Youtube-ról.

 

Csütörtök este Fabiny Tamás újabb nyilatkozatot tett közzé Az igehirdetők felelősségéről címmel. Ebben az egyház vezetője világossá teszi, hogy nem félreértésről van szó. Így fogalmaz Labossa szövegéről:

a kétségkívül nagyon nehéz bibliai igét néhány helyen olyan magyarázattal látta el, amit legjobb tudásom szerint teológiailag tévesnek kell minősítenem. Megítélésem szerint az igemagyarázat egyes részeit úgy lehetett értelmezni, mintha a holokausztot Isten a Jézust elutasító zsidó csoportok magatartása és szavai miatt engedte volna meg. Jézus Krisztus keresztre feszítéséért sújtotta a zsidókat későbbi évszázadok és évezredek megannyi csapása? Szeretném világossá tenni: ez az értelmezés az evangélikus egyház biblikus tanításával szöges ellentétben áll, ezért attól az egyház elnök-​püspökeként elhatárolódom.

Ugyanakkor Fabiny közli a nyilatkozatban: az utóbbi napokban Labossát és családtagjait minősíthetetlen verbális támadások és fenyegetések érték. A püspök ezt is elítéli, valamint közli, hogy kezdeményezte püspöktársainál az ilyen teológiai, történelmi és társadalmi kérdések nyílt megtárgyalását.

„Napirendre kívánjuk tűzni a protestáns keresztény hit, valamint a zsidó vallás és hagyomány közötti kapcsolat teológiai kérdéskörét. Fontos, hogy az egyház szava világosan és tisztán szólaljon meg ebben a témában” – zárja közleményét a püspök.

Kérdést küldtünk Fabiny Tamásnak azt tudakolva, vajon lesz-e személyi következménye is az ügynek. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik