Belföld

MÁV: Több mint ötven kalauzt támadtak meg az idén a vonatokon

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

Idén már eddig ötvenöt esetben érte atrocitás a MÁV-START jegyvizsgálóit – közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága vasárnap. A közlemény szerint a helyzet romlik: csak az első negyedévben huszonnégy ilyen eset volt, erre jött még rá az újabb harmincegy támadásos eset július közepéig.

Mint írták, a MÁV-START-nál dolgozó, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos cselekedetek száma csökkent ugyan a korábbi években, 2023-ban azonban negyven százalékos emelkedés volt tapasztalható: tavaly összesen hetvennyolc alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók. Az idén július közepéig feltárt esetekből

  • harminc alkalommal történt tettlegesség,
  • huszonhárom esetben tettleges becsületsértés,
  • két esetben pedig 8 napon túl gyógyuló sérülést okozó támadás történt.

A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták, de volt példa arra is, hogy sörrel leöntötték a munkáját végző jegyvizsgálót. Az agresszív utasok gyakran nem állnak meg a verbális erőszaknál, hanem lökdösik, megütik, megrúgják vagy akár késsel sebesítik meg a jegyvizsgálót – olvasható a közleményben.

A kolléganőmnek segítettem egy jegy nélküli hölggyel szemben intézkedni, mikor egyszer csak nekem ugrott, tépett, rúgott, mart és harapott is, egy másik utas szedte le rólam. Sajnos, ez a munkánk része, hogy leköpnek, verbálisan bántalmaznak.

– idézték a közleményben, amint egy vezető jegyvizsgáló traumatikus emlékeiről számolt be egy vasútszakmai podcastban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik