Belföld

„A fodrász sem kérdezi meg a vendéget, honnan van pénze hajat nyíratni” – a győri kukás cég botránykrónikája

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Hűtlen kezelés gyanújával folytat nyomozást a rendőrség a győri hulladékszállításért felelős önkormányzati cég, a GYHG Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője ellen. Összeszedtük, mit lehet tudni a régóta húzódó ügyről, amelyet évekkel ezelőtt – még újságíróként – a nemrég megválasztott új polgármester, Pintér Bence robbantott ki.
  • Jelenleg is büntetőeljárás folyik a hulladékszállításért felelős győri önkormányzati cég, a GYHG Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője ellen. A nyomozás akkor indult, amikor a júniusban a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) színeiben, az LMP, a Momentum és az MSZP támogatásával megválasztott új polgármester, Pintér Bence három évvel ezelőtt, még újságíróként riportot írt a cég egyik alvállalkozójának megbízásairól, amelyek miatt Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő feljelentést tett.
  • Ezután gyanúsították meg az önkormányzat tulajdonában lévő GYHG Kft. volt ügyvezetőjét, aki a rendőrség szerint 800 millió forintos vagyoni hátrányt okozott.
  • A cikk miatt az érintett vállalkozó beperelte a cikket jegyző lap mögötti médiacéget, és meg is nyerte a pert, a GYHG volt ügyvezetője elleni nyomozás azonban ettől függetlenül zajlik tovább.
  • A korábbi években összesen több száz milliós megrendeléshez jutó üzletember, Alföldy Alexander és cégének neve az önkormányzati választás kampányában is előjött. Pintér azt állította: fideszes képviselő, illetve képviselőjelölt is kapott megbízást Alföldy cégétől.
  • Megkerestük az összes érintettet, így Alföldy Alexandert is, aki a korábbi cikkekben nem szólalt meg, ezúttal azonban kifejtette az álláspontját. Arra is választ adott: igaz-e Pintér Bence azon állítása, miszerint a felelősségre vonástól tartva Dubajban bujkál?

Pintér Bence, az október 1-jén hivatalba lépő, a választásokon ellenzéki és civil támogatással győzelmet arató  új győri polgármester a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta: békés együttműködésre törekszik a Fidesz helyi politikusaival. Amire szükség is lesz, hiszen a kormánypárt a 15 egyéni körzetből 14-ben győzött, így a győri közgyűlésben kétharmados többsége lesz. A közös munkát nehezítheti, hogy Pintér korábban korrupciógyanús ügyekről, fideszes önkormányzati politikusok közpénzes megbízásairól, a helyi cégek gazdálkodásának átláthatatlanságáról írt cikkeket. A TSZVE-kampány egyik fő csapásiránya pedig épp a vélelmezett korrupció feltárása volt.

Vagyis Pintérnek azokat a politikusokat, önkormányzati cégvezetőket (köztük a leköszönő polgármestert Dézsi Csaba Andrást) kell együttműködésre bírnia, akiket korábban támadott, miközben az őt megválasztó hívei elszámoltatást várnak tőle. A GYHG-ügyben írt riportban szereplő üzletember, Alföldy Alexander pedig etikátlansággal vádolja Pintér Bencét – szerinte az új városvezető úgy írt cikket róla, hogy őt nem kereste meg. A vállalkozó azt is szóvá tette, hogy a Pintér cikkét közlő Ugytudjuk.hu kiadója a jogerős ítélet dacára sem fizette ki a neki megítélt sérelemdíjat – későbbi válaszában azonban úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a cég részben eleget tett az ítéletben foglaltaknak.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik