Belföld

Ügydöntő népszavazás lesz Terézvárosban az Airbnb-ről

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Ügydöntő szavazás lesz Terézvárosban az Airbnb-ről – közölte a VI. kerületi önkormányzat.

Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?

– erre a kérdésre válaszolhatnak a helyiek szeptember elejétől két héten át.

A rövid távú lakáskiadás – köznyelvi kifejezéssel az Airbnb – Terézváros szinte valamennyi társasházában jelen van – írta a kerület. A szavazást a VI. kerületben az  Országgyűléstől kapott felhatalmazás alapján bonyolítja az önkormányzat, melynek arra is van lehetősége hogy korlátozza, hány napra adható ki egy évben egy szálláshely. Mivel nincs jogi eszköz arra, amellyel ellenőrizhető lenne, hogy egy lakást 60, 75 vagy pl. 130 napra adhatnak ki egy évben, ezért a voksoláson a teljes tiltás, illetve aközött dönthetnek a lakók, hogy maradjon minden a régiben.

Soproni Tamás polgármester közölte, a szavazáson a 16 éven felüli, állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkezők vehetnek részt. – A terézvárosiak többségi  akaratát végrehajtjuk – ígérte.

Terézvárosban jelenleg 2226 legális magán- és egyéb szálláshely üzemel. A KSH adatai szerint 2023. január 1-jén 29 251 lakás volt Terézvárosban, azaz a rövid távon kiadott lakások kb. 7,6 százalékát teszik ki a teljes lakásállománynak. Az önkormányzat – segítve a döntést – kiadványt készít a teljes tiltás mellett és ellen szóló érvekről, melyet a szavazás előtt minden háztartásba eljuttat.

A kerület korábban Airbnb-kommandót indított, hogy így ellenőrizzék a Terézvárosban az ideiglenes szállásadók működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik