Belföld

Hidvéghi szerint nem szóltak előre Vitézynek, Szentkirályi pedig sokkal jobb főpolgármester lesz majd, mint Karácsony

Hidvéghi Balázs / Facebook
Hidvéghi Balázs, Szentkirályi Alexandra volt kampányfőnöke baloldalt, Németh Zsolt parlamenti képviselő, a tusványosi fesztivál alapítója jobboldalt.
Hidvéghi Balázs / Facebook
Hidvéghi Balázs, Szentkirályi Alexandra volt kampányfőnöke baloldalt, Németh Zsolt parlamenti képviselő, a tusványosi fesztivál alapítója jobboldalt.
Szentkirályi kampányfőnöke „nagyon helyesnek és ötletesnek" tartja azt, amikor a jelölt méhlegelőket kaszált le. Állítása szerint a fideszes főpolgármester-jelölt utolsó lehetséges pillanatban történt visszalépésével „nem a választók összezavarása volt" a céljuk.

Olyan fontos politikai döntést hoztunk meg, és hozott meg Alexandra személyesen, amely ahhoz járult hozzá, hogy maximalizáljuk a Karácsony Gergely leváltására irányuló politikai akaratot. Látszik a végeredményen, hogy ez nagyon közel volt

– mondta Hidvéghi Balázs, aki a Fidesz európai parlamenti képviselője, illetve a Vitézy Dávid javára az utolsó pillanatban visszalépő Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke volt a főpolgármester-választáson. Hidvéghi a tusványosi fesztiválon elismételte a pártja által vitt álláspontot a Telexnek, hogy Szentkirályi saját döntése volt a visszalépés, „hiszen ő volt a jelölt”. Ő csak elfogadta ezt a döntését, mert azt mutatták a méréseik, hogy így volt a legnagyobb esélyük eltávolítani a „Karácsony-Gyurcsány-féle bagázst” és a főváros éléről.

A fideszes volt kampányfőnök arra a kérdésre, hogy vita se volt-e a visszalépésről belső körökben, azt mondta, hogy „hát dehogynem, minden ilyenről van vita”, de állítása szerint a kampány alatt számukra folyamatosan jó irányba alakultak a számok. Elmondása szerint a visszalépésről megszületett döntésükről és arról, hogy a választóik támogassák Vitézyt, előzetesen nem tájékoztatták sem az LMP által támogatott jelöltet, sem Ungár Péter pártelnököt és a pártot sem.

„Karácsony Gergely ebben a témában sem találta el a helyes választ. Egy politikai kampány, egy választási versengés mindig nyitott könyv. Nem lehet előre tudni, mi hogyan alakul” – válaszolta Hidvéghi arra a felvetésre, hogy a jelenlegi főpolgármester szerint eleve eltervezett volt a lépésük.

Ha most nem is sikerült [Szentkirályinak], de tud ő még Budapest főpolgármestere lenni. Biztos, hogy sokkal jobb főpolgármester lesz Karácsony Gergelynél

– mondta a lapnak.

Szerinte az utolsó pillanatos időzítésükkel, ami miatt a fideszes jelöltet kézzel kellett kihúzni a szavazólapokról, nem az volt a céljuk, hogy összezavarják a választókat. Ezután Hidvéghi felemlegette a Vitézy által használt érvet, hogy egyes kerületekben túl vékonyan húzták ki Szentkirályi nevét, ami szerinte is helytelen, és a jövőben érdemes lesz tisztázni, hogyan lehet ezt megtenni egy ilyen helyzetben.

„Nagyon helyesnek és nagyon ötletesnek” tartja azokat a kampánymegmozdulásokat, amikor Szentkirályi hol egy villanykörtét csavart be, vagy egy kátyú mellé guggolt, esetleg egy – a környezet védelmét szolgáló – méhlegelőt kaszált le.

A volt kampányfőnök úgy véli, „ha elhanyagoltság van a fővárosban, arra fel kell hívni a figyelmet” és „az pedig, hogy ki mennyire tud becsavarni egy villanykörtét… A témát Karácsony Gergely nyitotta meg…” Szerinte „ezek könnyedebb elemei voltak a kampánynak, jól működtek, betaláltak, az internetes interakciók is ezt igazolták vissza.”

Hidvéghi Balázs 10 év után hagyja ott az EP-t, újonnan felkérést kapott a Fidesz elnökségétől, hogy ősztől legyen parlamenti képviselő, azt viszont még nem tudja, hogy az Országgyűlésben lesz-e valamilyen további tisztsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik