Belföld

Orbánék az ukrán menekülteken spórolnak, háromnegyedük elvesztheti a lakhatási támogatást

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Egy augusztusi szigorítással menedékkérők ezreit fosztják meg a segítségtől.

Az utóbbi két hétben 150 magyarországi közösségi szálláshelyen készítettek felmérést, ami szerint

a megkérdezett 2100 ukrán menekült közül 1650-en veszítik el lakhatási támogatási jogosultságukat egy augusztustól érvényes szigorítás miatt

– mondta Siewert András, a Migration Aid vezetője a Népszavának. Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa arról beszélt, hogy tapasztalataik szerint a támogatott lakhatással segített ukrán menekültek körülbelül háromnegyedét érinti a szigorítás.

Az orosz-ukrán háború kitörése után alapvetően minden jogilag elismert ukrán menekült kaphatott állami lakhatási támogatást. Ilyen esetekben a megyei védelmi bizottság szerződést kötött a szállásadóval, és naponta 5 ezer forintot adott minden menekült után. Ez mindenkinek járt egy hónapig, vagy a menekültügyi eljárás végéig, majd a határidő után csak a várandós nőknek, a 65 év felettieknek, a kiskorúaknak és egy szülőjüknek. A támogatotti kört már tavaly szűkítette a kormány, emiatt jár a kiskorú menekültek csak egyik szülőjének a segítség, írta a lap.

Aztán június 28-án megjelent a Magyar Közlönyben egy újabb szigorítás, ami szerint augusztus 21-től csak „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeit” érintő területről érkezők lesznek jogosultak lakhatási támogatásra. Hogy ide mely ukrán területeket fogják besorolni, azt Pál Norbert, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos fogja összeállítani Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi- és Szijjártó Péter külügyminiszter közreműködésével.

A már Magyarországon élő érintett menekültek július 10-ig mindössze hatnapos határidővel nyújthattak be méltányossági kérelmet, hogy augusztustól is fennmaradjon a jogosultságuk. Aki ezt határidőn belül nem tette meg, az lemaradt erről a lehetőségről. 

A kérelmek elbírálásáról Pál Norbert egy személyben dönthet. Szekeres Zsolt szerint többek között arról sem lehet semmit tudni, hogy milyen szempontok alapján dönti majd el a kormánybiztos, ki mehet és ki maradhat. „Sajnos jellemző, hogy az érintetteknek senki nem adott az állam részéről írásos, bárki számára bármikor hozzáférhető, közérthető tájékoztatást a változásokról” – mondta a Helsinki Bizottság szakértője.

A rendelet egy másik nagy változást is hoz azzal, hogy

augusztus 21-től egyedül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jogosult közösségi szállásokon elhelyezni az erre jogosult menedékeseket, de szerződhet más szervezetekkel a feladat ellátására.

Magyarországon 44 625 ukrán menekült rendelkezik menedékes státusszal, vagy folyamodott menedékes státuszért. Az orosz-ukrán háború elől menekülők száma 60-62 ezer között van azokkal együtt, akik más státusszal tartózkodnak az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik