Belföld

Húsz kórházban átfogó programot indítottak a hűtési rendszerek javítására

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A klíma problémák tekintetében a KEF munkatársai a szükséges javításokat a lehető legrövidebb időn belül elvégzik

– írta a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) megkeresésünkre. A főigazgatóságnak az után írtunk, hogy több kórház is jelezte, az elhúzódó rendkívüli hőségben meghibásodott klímaberendezések nehezítik az ellátást.

  • A Szent László Kórház transzplantációs osztályán is megtörtént, hogy hőségben feküdtek a gyerekek.
  • Csütörtökön a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet jelezte,  hogy kevesebb műtétet tudtak végezni, mert a központi műtőt ellátó klímaberendezés elromlott.
  • A budapesti Szent János Kórházban az egyik műtőben romlott el a klímaberendezés, ezért műtéteket kellett elhalasztani, míg a Péterfy utcai kórházban a liftek nem működtek.
  • A múlt héten az Uzsoki Kórház műtőjében 41,5 fokot mértek a klímaberendezés meghibásodása miatt, holott munkavédelmi és betegbiztonsági okokból a műtőkben nyáron nem lehet 20–24 foknál magasabb hőmérséklet.
  • Ezen felül hétfő óta nem végeznek sugárterápiát a miskolci kórházban az elromlott klíma miatt, az ellátás pedig jövő kedden indulhat újra.

Csütörtökön a Betesda Gyermekkórház Facebookon kért segítséget, mivel a fül-orr gégészeti műtő speciális klímaberendezése elromlott, a műtétek tervezhetősége bizonytalanná vált. A javítására, illetve új klímaberedenezések beszerzésére végül péntekre összegyűlt a pénzt.

A Betesda fenntartója a református egyház, így a gyermekkórháznak nem a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság felé kellett jeleznie a problémát. A többi, állami fenntartású egészségügyi intézménynek viszont a pénzügyminiszter irányítása alá tartozó KEF-nek kell szólnia, ha gond van.

Szerettük volna megtudni, a június 1. és július 19. közötti időszakban hány bejelentést kaptak kórházaktól meghibásodott klíma miatt, ám a KEF erre nem válaszolt. Annyit írtak, hogy:

A feladatátvételt követően a KEF azonnal megkezdte a rendszerek állapotfelmérését, melynek kapcsán átfogó programot indított a hűtési rendszerek javítására mintegy 20 intézményben. A program megvalósítása, a berendezések korszerűsítése és karbantartása a KEF részéről folyamatos.

Január elsejétől 81 kórház üzemeltetési feladatait látja el a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. A KEF a változásról akkor azt mondta, az intézkedés minőségjavulást és költséghatékonyságot eredményez majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik