Belföld

Országos Bírói Tanács: a jelenlegi bíró bérek bizonyos esetekben a megfelelő színvonalú megélhetéshez sem elegendőek

Az Európai Bizottsággal és az Európai Bírósággal kényszeríttetné ki egy magyar bíró, hogy az igazságszolgáltatási dolgozók megfelelő javadalmazásban részesüljenek. dr. Oláh Gasztonról van szó, aki nevét vállalva nyilatkozott a 24.hu-nak arról a helyzetről, hogy immár harmadik éve nem emelkedtek a fizetések az igazságszolgáltatásban.

Egy nappal  később reagált a fejleményre az Országos Bírói Tanács (OBT), mintegy megerősítve dr. Oláh Gaszton kifogásait. Az OBT a kedden kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy

a jelenlegi bírói és igazságszolgáltatási alkalmazotti bérek nem igazodnak a végzett munkával együtt járó felelősséghez, sőt, bizonyos esetekben a megfelelő színvonalú megélhetéshez sem elegendőek. Ez a körülmény a bírói függetlenség megsértésének veszélyét hordozza magában.

Ezt követően az OBT megerősítette korábban kifejtett álláspontját, miszerint olyan bérrendszer kialakítása kívánatos, amely a törvényhozó és végrehajtó hatalom akaratától függetlenül garantálja a felelősségnek megfelelő bírói béreket. Ennek elérése érdekében továbbra is
felhasználnak minden rendelkezésre álló eszközt. Kiemelték továbbá, hogy a megfelelő bérezés kialakítása érdekében minden bírónak, bírósági dolgozónak és bírósági szervezetnek joga van igénybe venni azokat a jogi eszközöket, melyeket részükre a jogszabályok lehetővé tesznek.

Mindezeken felül elutasítják azokat a vélekedéseket, melyek szerint a jogszabályok megtartásával elindított egyéni kezdeményezések korlátozhatóak lennének, és mindent elkövet annak érdekében, hogy a jogaikkal élő kollégáik hátrányt emiatt ne szenvedjenek.

Kapcsolódó
Egy magyar bíró panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a fizetések miatt
Elege lett egy törvényszéki bírónak abból, hogy a harmadik éve nem emelkedtek a fizetések az igazságszolgáltatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik