Belföld

Ismét eredményt hirdettek a főpolgármester-választáson, Karácsony marad a székében

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az újraszámlálás után 293 szavazat a főpolgármester előnye, Vitézy Dávid gratulált neki a győzelemhez.

Karácsony Gergely maradt az élen a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolása után – jelentette be Vitézy Dávid a Facebookján.

Az újraszámlálás a végeredményt nem módosította, a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte, ő Budapest következő főpolgármestere, gratulálok neki. A Budapest vezetésében rejlő óriási lehetőség és felelősség továbbra is az övé, ehhez jó munkát kívánok neki!

– írta Karácsony kihívója.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában a nyolc órakor kezdődő zárt ülésén vitatta meg a július 9. és 11. között zajló újraszámlálás során talált problémás szavazatokat, majd 11 órakor újból eredményt hirdetett.

Az újraszámlálás után

  • Karácsony 371 538,
  • Vitézy 371 245,
  • a mi hazánkos Grundtner András 38 984 szavazatot szerzett.

E szerint Karácsony Gergely 293 szavazattal végzett az élen Vitézy előtt, és ezzel megnyerte a főpolgármester-választást.

Már csütörtök délután hasonló, 270–300 szavazatos Karácsony-előnyt jelzett előre lapunk, vagyis az NVB-ülésére sok vitás kérdés nem maradt a kerületenként zajló újraszámolás után.

A folyamat során 363 Karácsony-, 112 Vitézy- és 53 Grundtner-szavazatot találtak.

Az összes szavazat újraszámolása után kialakult különbség is rendkívül csekély a két jelölt között, mindössze 0,04 százalékos.

„A választási folyamat ezzel lezárult, de a munka most kezdődik” – írta Vitézy, aki már korábban közölte, hogy veresége esetén felveszi a mandátumát a Fővárosi Közgyűlésben.

A Kúria vasárnap rendelte el a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazat újraszámlálását, melynek mikéntjeiről hétfőn döntött az NVB. A döntést megelőzően a hivatalban levő főpolgármester mindössze 41 szavazattal vezetett az LMP és a kampányhajrában már a Fidesz által is támogatott Vitézy előtt. Az 0,005 százalékos különbség azután alakult ki, hogy az érvénytelennek minősített szavazatokat a főváros egész területén újraszámolták. Ez csaknem 25 ezer szavazatot jelentett, ám most ennek a harminckétszeresét, közel 782 ezer érvényes szavazólapot számoltak újra – ezúttal nem a választási iroda székházában, hanem kerületenként.

Jogszabály-módosítás jöhet

Változhat a választási eljárási törvény

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hunak nyilatkozva „megfontolásra érdemes, ésszerű javaslatnak” nevezte azt, hogy automatikus legyen a voksok újraszámlálása kis különbség esetén. „A választási eljárási törvény módosítására az Országgyűlések van módja, lehetősége. Egy ilyen jellegű, a bár technikainak tűnő, – de mint most a gyakorlatban látjuk – ilyen fontos módosítás akár konszenzusos lehetne” – mondta Gulyás.

Hogy jutottunk idáig?

A június 9-i főpolgármester-választás éjszakáján kihirdetett eredmény alapján mindössze Vitézy 324 szavazattal kapott kevesebbet a baloldali pártok által támogatott Karácsonynál. Vitézyék már másnap fellebbeztek a főpolgármester-választás eredményét megállapító határozat ellen, de miután a Fővárosi Választási Bizottság ezt elutasította, mentek tovább a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Összesen 202 szavazókörből mutattak be bizonyítékokat arról, hogy érvényes szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak. Ezekben – részben a Fidesz által delegált – szavazatszámlálók arról nyilatkoztak, hogy a szavazókörükben tévesen érvénytelennek számoltak olyan szavazólapokat, amelyeken többnyire az utolsó pillanatban visszalépő fideszes Szentkirályi Alexandra és Vitézy neve mellé is ikszeltek. Mint utóbb kiderült, a leadott nyilatkozatok több mint fele valótlan volt. Az érvénytelennek minősített szavazatokat az NVB június 14-én újraszámolta: a különbség 41-re csökkent, de a végeredmény nem változott.

Ezután Karácsony és Vitézy is megtámadta a választás végeredményét a Kúrián. Vitézy két kerületben akart új választást elérni, mondván, hogy a DK vezette Újpesten és Erzsébetvárosban csak egy tollal húzott vonallal törölték a szavazólapokról a javára visszalépő fideszes jelölt nevét, míg a hivatalban levő főpolgármester egész Budapesten a választás megismétlését kérte. Karácsony azzal érvelt, hogy az újraszámlálás több szempontból sem felelt meg a jogállamisági feltételeknek. A Kúria Vitézy és Karácsony kérelmét is elutasította, és helybenhagyta az NVB döntését, amely szerint Karácsony maradt a székében, így ő június 27-én át is vette főpolgármesteri megbízólevelét.

Vitézy azonban alkotmányjogi panasszal élt. Azt sérelmezte, hogy sérült a passzív választójoga, mivel sem egységes törvényi értelmezés, sem egységes gyakorlat nem volt a kieső jelölt, tehát Szentkirályi nevének törlésére, és ez szerinte kihatott a választás végeredményére is, továbbá kifogásolta azt is, hogy a Kúria nem indokolta meg, miért nem foglalkozott érdemben azzal a kérelmével, amely az összes szavazatot újraszámoltatná.

Július 5-én az Alkotmánybíróság Vitézynek adott igazat, és megsemmisítette a Kúria a főpolgármester-választás eredményét jóváhagyó végzését. Az AB kimondta, hogy a Kúria nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak Vitézy kérelmét. A Kúriának új eljárást kellett lefolytatnia, ami után a legfőbb bírói fórum azt a döntést hozta, hogy újra kell számolni az összes leadott szavazatot. A feladatot a Kúria a Nemzeti Választási Bizottságnak szervezte ki.

Karácsonynak a győzelme ellenére nincs többsége a Fővárosi Közgyűlésben, ahol a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt 10-10 képviselővel lesz jelen, míg a Párbeszéd-MSZP-DK szövetségnek 7, a Vitézy Dávidot támogató egyesületnek és az LMP-nek 3, a Kétfarkú Kutya Pártnak pedig ugyancsak 3 képviselője lesz, magyarán

vagy a kormányoldal, vagy a Tisza képviselőinek támogatására minden döntésnél szükség lesz.

„Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és ma megnyertük harmadszor is. Nincs már mit újraszámoltatni” – írta a döntés után Facebook-oldalán Karácsony Gergely. „Nekem most azzal van dolgom, hogy folytassam annak a programnak a végrehajtását, amire megtisztelő felhatalmazást kaptam a budapestiektől. Több zöld, több gondoskodás, jobb egészség a budapestieknek, az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programja, utcák és terek zöldítése, a klímaválság kezelése, a közösségi közlekedés és a közszolgáltatások további fejlesztése, ez a dolog. Bármi is történt az elmúlt hetekben, én ahhoz tartom magam, amit sokszor mondtam már: velem csak az nem tud együttműködni, aki nem akar. A következő hetekben sok egyeztetés következik az új közgyűlés előkészítése érdekében” – fogalmazott a főpolgármester.

Kapcsolódó
Miért számolják újra megint a főpolgármesteri szavazatokat? És ha végeztek, az már tényleg a végeredmény lesz?
A folyamatot nyomon követő forrásunk szerint az első napon 140 szavazattal nőtt Karácsony előnye, szervezett csalás gyanúja azonban nem vetődött fel. A második nap pedig volt olyan szavazókor, ahol kiderült: 67 Karácsonyra adott voksot tévesen Vitézyhez számoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik