Belföld

15-20 százalékkal több esetet látnak el a mentők a kánikulában

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egy átlagos napon 3300-3400 esetet lát el az országban, a kánikulai napokon azonban ez a szám most 4000 körül van, ami 15-20 százalékos emelkedés, mondta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a Telexnek.

Általánosságban igaz, hogy az idősebb, krónikus betegségben szenvedők viselik nehezen a meleget, de Győrfi Pál szerint a 40 fok körüli hőmérséklet már az egészséges, fiatal szervezetet is megterheli.

Győrfi Pál azt tanácsolja, ha valaki amúgy is beteg és még rosszabbul érzi magát, hívja fel első körben a háziorvosát, kérjen tőle tanácsot.

A kánikulában az egyik leggyakoribb probléma a hőség okozta ájulás, ennek vannak előjelei: hányinger, szédülés, fülzúgás, sápadtság, verejtékezés.

Győrfi Pál szerint ilyen esetben fektessük árnyékba azt, aki rosszul érzi magát, és ha jobban lesz, nincs is szükség kórházi ellátásra, olvasható a cikkben.

A legsúlyosabb, orvosi segítséget igénylő eset a hőguta, amikor lényegében az egész szervezet felmelegszik, és a beteg életveszélybe kerül. Ezért veszélyes, ha például az autóban hagynak egy gyereket. Győrfi Pál szerint még öt percre se szabad senkit a zárt autóban hagyni. Hőguta esetén mentőt kell hívni.

Kapcsolódó
Műtétek álltak le több budapesti kórházban a hőség miatt
Két kórházban is leálltak a klímaberendezések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik