Belföld

Jeszenszky Géza: Orbán miatt nem áll le Putyin 

Szerinte a miniszterelnök az orosz érdekeket képviseli a nyugati szövetségesekkel szemben.

Jeszenszky Géza régóta elhibázottnak tartja az Orván-kormány külpolitikáját. Most a HVG-nek azt mondta, az orosz–ukrán háború kiváló lehetőség lett volna Orbán Viktornak, hogy arcvesztés nélkül kihátráljon Putyin elnök mögül, ehelyett csak szavak szintjén bírálja az orosz agressziót, tetteiből az látszik, az orosz érdekeket képviseli a nyugati szövetségesekkel szemben.

Orbán Viktorral nem az a baj, hogy a keleti gazdasági nyitás híve, hanem az, hogy a külpolitikában is egyre nyíltabban együttműködik Oroszországgal.

Az Antall-kormány egykori külügyminisztere szerint a kijevi látogatás értékéből sokat levont a moszkvai, a miniszterelnök pekingi útjára  pedig nem lát racionális magyarázatot, hiszen Hszi Csin-ping nemrég járt Magyarországon.

A szerelmesek találkoznak ilyen sűrűn.

A orbáni „békemisszióról” Jeszenszky Géza úgy vélte: nem tartja valószínűnek, hogy

Putyin egy olyan kis országtól fog tanácsot kérni, mint Magyarország. Orbán kedvéért nem fogja mérsékelni követeléseit.

Ha már mindenképpen közvetítőt kellene keresni, arra a szerepre inkább Törökország lehetne alkalmas, mert a törökök az ukránok és az oroszok bizalmát is bírják – tette hozzá.

Jeszenszky Géza csalódott, azt hitte, a soros uniós elnökség felelősségteljesebb magatartásra készteti a magyar kormányfőt. Szerinte „egy diplomáciai pofon” volt, hogy Szijjártó Péterék rövid határidővel lemondták Annalena Baerbock német külügyminiszter budapesti látogatását, miközben a külügyminiszter Orbánt az összes keleti útjára elkísérte az elmúlt napokban. Ez egyáltalán nem gyakori a diplomáciában. Antall Józseffel közösen külföldre csak akkor mentek, amikor az protokollárisan elvárható volt, és menetrend szerinti járatokkal utaztak, sosem béreltek magángépeket.

Kapcsolódó
Orbán elmondta, szerinte hogyan szivárgott ki moszkvai útjának a híre
Orbán a Moszkvát elhagyó repülőn adott interjút, Putyint egy száz százalékig racionális embernek nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik