Gazdaság koronavírus

100 százalékos táppénz: a tanárok úgy érzik, a kormány még mindig átveri őket

MTI/Sóki Tamás
MTI/Sóki Tamás

Szappanopera-hosszúságú már a koronavírus-járvány alatt megbetegedett tanárok és a kormány harca akörül, hogy jár-e, és ha igen, meg is kapják-e a tanárok a 100 százalékos táppénzt, ha koronavírusosak lettek.

A kormány már a második hullámban is több héten át hitegette a pedagógusokat, hogy jár nekik a teljes táppénz – a bökkenő, hogy ehhez igazolni kell, hogy a munkahelyükön kapták el a vírust. Ezért aztán sok lebetegedett tanár arra panaszkodott, hogy ő nem kapta meg a belengetett, a bér 100 százalékára rúgó táppénzt, hanem csak a normál 60 százalékosat, vagyis fizetésének 40 százalékát arra az időszakra elveszítette.

Nem is csoda, hogy bár elkezdték ingyenesen teszteli a tanárokat is mások mellett, de sokan közülük nem vállalták a tesztet, mondván, nagy érvágás lenne nekik, ha az amúgy is alacsony fizetésük egy részét elveszítenék.

Három hete Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte, hogy a koronavírusos esetekben egyszerűsítik a 100 százalékos táppénz megítélésére vonatkozó jogszabályokat, erre minden jel szerint mégsem kerül sor – írja a Népszava tanárok, tanári érdekvédők beszámolója alapján. A miniszter azt mondta: minden koronavírussal fertőzött pedagógus esetében abból kell kiindulni, hogy az iskolában kapta el a vírust, ezért egy olyan irányú törvénymódosítást is kezdeményeznek, hogy ne két eljárás kelljen ahhoz, hogy valaki 100 százalékos táppénzt kapjon ilyen esetekben.

Törvénymódosítás eddig mégsem történt.

A lap kereste a Miniszterelnökséget, hogy mikor lesz jogszabályváltoztatás. Azt a választ kapták, hogy ők utasították a kormányhivatalokat, hogy a munkaügyi eljárásokat a lehető leggyorsabban folytassák le. „A pedagógusokkal kapcsolatban hozzátették: minden oktatási intézményben dolgozó́ fertőzött pedagógus esetén a munkavállaló́ javára kell vélelmet felállítani, hogy munkavégzés közben kapta el a koronavírust, így az iskolai koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedésnek minősül.”

Mindez tűnhet előrelépésnek is. A valóság azonban ennél borúsabb.

Előrelépés, hogy a Miniszterelnökség elismeri, hogy a koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedés. Most már csak az eljárás jelent problémát, ami sokszor el sem jut a diagnózisig – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja.

„Példaként említette egy iskolapszichológus esetét, aki azzal kereste meg a PDSZ-t, hogy Covid-gyanúval tíz napig volt 60 százalékos táppénzen a múlt hónapban, s bár a háziorvosa szerint valóban koronavírusos volt, a tesztelésére olyan későn került sor, hogy már nem lehetett kimutatni a vírust.”

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás elmesélte a Népszavának, hogy tagjaik körében még egyetlen olyan pedagógust sem találtak, aki megkapta volna a 100 százalékos táppénzt. Ellenben több olyan jelzés is érkezett már a PSZ-hez, ami az igénylések elutasításáról szólt.

Egy fővárosi iskolában tanító pedagógus pedig arról számolt be a lapnak, hogy elkezdte a 100 százalékos táppénz igénylését, s miután már a vége felé járt a folyamatnak, az iskolai ügyintéző közölte vele: feleslegesen csinálja, a tankerület vezetője ugyanis azt jelezte az iskola felé, hogy egyetlen koronavírus-megbetegedést sem fog elismerni munkahelyi megbetegedésként. Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ a Népszava megkeresésére azt írta: ők nem adtak olyan utasítást a tankerületi igazgatóknak, amely szerint nem kezelhetik munkahelyi megbetegedésként a koronavírus-fertőzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik